Samo kod nas

Autoceste o novčanoj rupetini u tunelu: Struka će...

Gradonačelnik Goražda pozvao federalnog premijera Fdila Novalića da obrazloži što se događa s tunelom Hranjen.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 08. 2021. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za završetak izgradnje tunela Hranjen struka će biti ta koja će dati rješenja koja će interese zajednice imati na umu. Rješenja neće uzimati u obzir politikanstva koja nisu usmjerena ka cilju a to je završetak projekta. To je interes šire zajednice koji prevazilazi uskostranačke borbe'', stoji to u priopćenju za javnost Autocesta Federacije BiH povodom informacije da se gradnja tunela obustavlja jer je potrošen novac.

''Evidentno je kašnjenje i nedostatak sredstava, jer za preostalih 7,5 mjeseci koliko je ostalo ugovornog roka nije moguće realizirati preostalih cca 70% fizičkog obujma, niti je to moguće finansirati preostalim novčanim iznosom od 2.131.193,80 KM. Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i u skladu s važećom regulativom, što bi omogućilo nastavak radova s manjim rizikom u odnosu na ranije stanje. Novo rukovodstvo JP Autoceste FBiH je zbog profesionalne i moralne obaveze uradilo cjelovitu analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta'', navodi se.

Ranije je poduzeće objavilo kako je do sada izvedeno 37 posto radova na tunelu, da je utrošeno 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova, kao i da je proteklo 80 posto ugovornog roka za završetak radova.

Istodobno, gradonačelnik Goražda pozvao federalnog premijera Fdila Novalića da obrazloži što se događa s tunelom Hranjen.

Službeni poziv upućen je, osim Novaliću, premijerki BPK Goražde Aidi Obući, v. d. direktora JP Autoceste Elmedinu Voloderu i generalnom direktoru IPSA Instituta Enku Hubaniću.

"Izgradnja tunela Hranjen je od strateškog značaja za građanke i građane Grada Goražda, ali i cjelokupnog BPK Goražde. Uzimajući u obzir ovu činjenicu i veliku zainteresiranost javnosti Goražda o navedenoj izgradnji, pozivam vas na sastanak koji će se održati 6.8.2021. godine u 10 sati u sali gradske uprave. Sastanak će biti prilika da se detaljno upoznamo o procesu izgradnje tunela Hranjen i svim izazovima s kojim se ova izgradnja suočava", stoji u pozivu.

Kopirati
Drag cursor here to close