Bez žalbi

Autoceste dale skoro milijun i pol KM za otkup zemljišta južnih mostarskih naselja

Do sada je doneseno ukupno 50 rješenja o eksproprijaciji i ni na jedno od njih nije uložena žalba iako se ista odnose na parcele u privatnom vlasništvu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 09. 2019. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije pet mjeseci počela je eksproprijacija zemljišta za dionicu autoceste Mostar jug – Kvanj koja prolazi kroz katastarske općine Hodbina, Malo Polje, Kosor, Ortiješ, Gnojnice Donje i Blagaj u ukupnoj dužini od 9 km. Sve navedene katastarske općine administrativno pripadaju području Grada Mostara čija imovinsko-pravna služba provodi postupak eksproprijacije u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji FBiH, priopćeno je u utorak iz Autocesta FBiH.

Izvršen je terenski obilazak svih parcela na dionici o čemu je, tvrde, Služba za nekretnine Grada Mostara sačinila zapisnike o uviđaju na terenu u cca 200 predmeta. Više od 90% vlasnika i njihovih punomoćnika na terenu se na zapisnik izjasnilo da se ne protivi postupku eksproprijacije.

Do sada je doneseno ukupno 50 rješenja o eksproprijaciji i ni na jedno od njih nije uložena žalba iako se ista odnose na parcele u privatnom vlasništvu. Većina preostalih rješenja je u proceduri i očekuje se njihovo brzo donošenje, navode iz poduzeća.

Nakon njihove pravomoćnosti i dostave nalaza imenovanih stalnih sudskih vještaka s procjenama zakazane su ukupno 33 rasprave za sporazumno određivanje naknade za eksproprirane nekretnine i zaključeno je ukupno 33 sporazuma o naknadi, te je za većinu njih već isplaćen novac. Ti sporazumi se odnose na nekretnine u katastarskim općinama Ortiješ, Kosor i Malo Polje.

Iz Autocesta ističu da niti jedan predmet za sada nije proslijeđen na sudski izvanparnični postupak sporazumnog određivanja naknade zbog nezadovoljstva visinom iste.

Što se tiče preostalih 17 predmeta u kojima su donesena rješenja, iščekuju se termini rasprava o sporazumnom određivanju cijena koje određuje Grad Mostar, kao voditelj postupka.

Do sada je JP Autoceste FBiH po osnovu izuzimanja zemljišta za potrebe izgradnje autoceste Mostar jug – Kvanj isplatilo preko 1,4 milijuna KM na osnovu rješenja koji su donijele općinska povjerenstva zadužena za provedbu postupka eksproprijacije i na osnovu nalaza stalnih sudskih vještaka koji su imenovani od strane Grada Mostara, priopćeno je.

Zasad je ukupno otkupljeno 28.309 m2 zemljišta u privatnom vlasništvu.

U katastarskoj općini Ortiješ, prvoj u kojoj je započet postupak eksproprijacije na dionici Mostar jug - Kvanj, zasad je otkupljeno oko 30% ukupne površine zemljišta i okončano više od 35% predmeta potpune eksproprijacije bez ijedne žalbe na rješenja ili prigovora na naknadu za eksproprirano zemljište.

Postupak eksproprijacije za autocestu Mostar jug - Kvanj je započeo na osnovu zakonski usvojenih dokumenata i to Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na Koridoru Vc i Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dionice Mostar jug – Tunel Kvanj na trasi Koridora Vc.

U skladu s istima i Elaboratom eksproprijacije na poddionici Mostar Jug – Kvanj podnesen je prijedlog za eksproprijaciju nakon svih prethodnih radnji predviđenih Zakonom o eksproprijaciji FBiH.

Izgradnjom dionice Mostar jug – Buna koja je podijeljena na dvije poddionice Mostar Jug - Kvanj i Kvanj – Buna (tunel Kvanj), povezat će se Mostar sa europskom mrežom autocesta i činiti funkcionalnu neprekinutu autocestu od granice Bijača pa sve do ulaska u Mostar, što je od neprocjenjivog značaja za bh. građane, kompanije i poduzetnike, priopćeno je Autocesta FBiH.

Podsjećamo, stanovnici južnih mostarskih naselja u više navrata skretali su pozornost javnosti kako ne žele gradnju autoceste kroz njihova zemljišta te su tražili izmještaj trase.

Iz Autocesta su tada rekli kako za određivanje trase nove autoceste nije nadležno to poduzeće nego federalne institucije vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close