Zovko o Aluminiju

"Američka carinska politika bila je veliki šok za aluminijsku industriju"

"Rekla sam da je to bio veliki šok za aluminijsku industriju, da je dovelo do gubitka velikog broja radnih mjesta te raseljavanja hrvatske populacije. To sam predstavila kao nešto što ima potencijala dalje narušiti mir i stabilnost u BiH..."
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 11. 2019. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europarlamentarka Željana Zovko boravila je u SAD-u gdje je kao članica izaslanstva Vanjskopolitičkog odbora posjetila Opću skupštinu UN-a u New Yorku, a potom na desecima susreta razgovarala s američkim dužnosnicima u Washingtonu State Departmentu, američkom Kongresu, NED-u.

Govoreći o tome u intervjuu za Večernji list, Zovko se dotaknula i mostarskog Aluminija, nekadašnjeg giganta koji je ovoga ljeta posrnuo i već nekoliko mjeseci čeka konačnu sudbinu.

Kaže kako su jedna od značajnijih tema bila i odnosi u oblasti trgovine i tarifa, gdje je hrvatska europarlamentarka objasnila kakve je posljedice imala ta kriza u Aluminijskom kombinatu u Mostaru.

"Rekla sam da je to bio veliki šok za aluminijsku industriju, da je dovelo do gubitka velikog broja radnih mjesta te raseljavanja hrvatske populacije. To sam predstavila kao nešto što ima potencijala dalje narušiti mir i stabilnost u BiH zbog tog demografskog gubitka. Poručila sam kako se trebalo voditi više računa kako će to ekonomski oslabiti europski čimbenik i dovesti druge igrače na ovaj teren. U tome smislu SAD mora obraćati pozornost na područja gdje ima svojevrsnu moralnu odgovornost kao što je BiH", istaknula je Zovko.

Podsjetimo kako u Aluminiju i dalje čekaju na stav Vlade FBiH u vezi s ponudom koju je dostavio potencijalni investitor, izraelska Abraham grupa, s kojima su se predstavnici Vlade trebali sastati u ovome tjednu, ali je premijer Novalić taj sastanak odgodio do daljnjega.

Abraham grupa je prije petnaestak dana predstavila Vladi FBiH plan za ponovnim pokretanjem proizvodnje u ‘ugašenoj’ mostarskoj kompaniji.

Nedavno je Amir Gross Kabiri, predsjednik M. T. Abraham Grupacije, u intervjuu za Dnevni list kazao kako grupacija na čijem je čelu želi Aluminij vratiti na pravi put, spriječiti bankrot, spasiti radna mjesta i očuvati jednog od zlatnih dragulja Federacije. Gorss je objasnio da će ukupna ulaganja iznositi oko 200 milijuna eura plus što se planira graditi posebna termoelektrana za potrebe Aluminija.

Drugih ponuda za investiranje u Aluminij do ovoga trenutka nema, a najavljeni sastanak s tvrtkom WAQT Trade LLC iz Dubaija, prema informacijama koje stižu iz Vlade FBiH i Aluminija također je odgođen.

Inače, WAQT Trade LLC je nakon jednog kratkog posjeta Aluminiju i nekoliko razgovora s resornim ministrom izrazila svoj interes za mostarsku tvornicu te su najavili skoro dostavljanje ponude. Ponuda u pisanom obliku još nije dostavljena.

Kopirati
Drag cursor here to close