Vraćanje starim zanatima

Aktiviraju se stare vodenice - brašno izlazi 24 sata na dan

Vlasnik je uložio znatna sredstva kako bi vodenicu održao u funkciji, a klijenti mu dolaze sa svih strana.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 04. 2022. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: N1 BiH / Aktiviraju se stare vodenice

Svakodnevna poskupljenja, odnosno enorman rast cijena, nestašica najvažnijih prehrambenih artikala poput brašna, već dulje vrijeme među glavnim su temama u Bosni i Hercegovini.

I dok je u cijelom svijetu, nažalost, i u našoj zemlji sve više siromašnih i onih koji jedva spajaju kraj s krajem, srećom, ima i onih koji se ne boje gladi. Stare tradicionalne vodenice na rijekama rade punom parom. Vodeničari poručuju - trbuh će biti pun, javlja N1.

Majevički prirodom bogati kraj oduvijek je imao tradiciju vodeničarstva. Tako je Anđelko Delić već četvrta generacija koja melje brašno u vodenici koja potječe još iz doba Osmanskoga Carstva. Preživjela je sve prirodne i brojne druge nedaće.

''Godine 1914. rijeka Janja nadošla je i s ovog mjesta odnijela i vodenicu i vodeničara. Od toga je prošlo 100 godina pa je 2014. vodenicu ovdje poplavila voda, otkinula joj daske, ali nekako je Bog htio da ona ostane'', govori za N1 mlinar Anđelko.

Vlasnik je uložio znatna sredstva kako bi vodenicu održao u funkciji, a klijenti mu dolaze sa svih strana.

''Meljemo žuti bosančić s osam reda, bijeli brzohod s osam reda, pšenicu, raž, speltu, ječam, heljdu, sve što je u zrnu. Sada moramo posijati, za ne daj Bože, koji hektar više kukuruza'', govori Anđelko za N1 dodajući pritom kako je prije 14 godina pustio vodenicu u pogon.

''I u tih 14 godina još nisam zaustavio radna kola, kamenje. Rade punom parom. Zaustavimo ih jedino kad je u pitanju neki popravak, remont. Cijela 24 sata sve je popunjeno i radi se. Moja dvojica sinova i ja mijenjamo se u dvije, tri smjene'', dodaje ponosno sugovornik.

Ovaj vrijedni čovjek posebno je ponosan na činjenicu što su njegova djeca zainteresirana za ovaj posao. Kako kaže, želi sačuvati tradiciju jer su vodenice uvijek bile središte sela u kojima su se okupljali mještani i donosili važne odluke.

I dan danas ovdje je svatko rado viđen gost, a domaćin pun zanimljivih priča i doživljaja, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close