Akvizicija

AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. šire svoje poslovanje na šest tržišta

Realizacijom ove akvizicije bankarsko tržište Bosne i Hercegovine će dobiti snažnu financijsku instituciju i pouzdanog partnera zajednice.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 11. 2021. u 07:40 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. su potpisali kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju supsidijara u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd), Sloveniji (Sberbank banka d.d.) i Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.) čija ukupna aktiva iznosi 7,329 milijarde eura. Realizacijom ove akvizicije bankarsko tržište Bosne i Hercegovine će dobiti snažnu financijsku instituciju i pouzdanog partnera zajednice.

Potpisivanju ugovora prethodio je proces tokom kog je rađena opsežna analiza. Veliko regionalno prisustvo i iskustvo, jasna vizija budućeg rasta banaka, kao i posvećenost osiguravanju kvalitetne usluge klijentima rezultirali su da se AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. i AEC Ltd smatraju najatraktivnijim ponuđačem.

Predsjednica Izvršnog odbora AIK Banke a.d. Beograd Jelena Galić stavila je poseban akcenat na zajednički rast i dalji razvoj, uz posvećenost konstantnom unaprjeđenju usluga.
"Nakon uspješno realiziranog preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji i izlaska na tržište Europske unije, pravimo dalje korake u tom smjeru i nastavljamo sa strategijom investiranja u ovom dijelu Europe. Na taj način kao grupacija dobivamo dodatnu financijsku snagu i kredibilitet, i postajemo važan partner privredi i kompanijama koje posluju na više tržišta u regionu. Pored rasta poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružimo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i suvremene bankarske proizvode kreirane u skladu sa njihovim realnim potrebama. Odgovornim poslovanjem, naša bankarska grupa ostvaruje rast na održivoj osnovi, podržavajući profesionalni razvoj svojih zaposlenih, lokalnu sredinu i zajednicu. Brinemo o društvenom i ekonomskom blagostanju, ulažemo u mlade generacije i njegujemo porodične vrijednosti i tako kontinuirano osiguravamo održivu budućnost", izjavila je Galić.

Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank supsidijara u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj, veličina aktive bankarske grupe će biti veća od 11 milijardi eura, čime će zauzeti poziciju jedne od najvećih regionalnih bankarskih grupa.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobivanju suglasnosti nadležnih nacionalnih i europskih regulatornih tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close