Dogovor

Turci će sufinancirati autocestu Beograd-Sarajevo, ali kad se odredi njen smjer

"Sa zadovoljstvom želim naglasiti da sam primio Vaš dopis koji se odnosi na alternativne pravce cestovnog projekta povezivanja Sarajeva i Beograda i Vaša pitanja u vezi sa financijskim aspektima ovog projekta".
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 10. 2017. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar ekonomije u Vladi Republike Turske Nihat Zeybekci odgovorio je na pismo ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska koje mu je upućeno 30. lipnja ove godine.

"Sa zadovoljstvom želim naglasiti da sam primio Vaš dopis koji se odnosi na alternativne pravce cestovnog projekta povezivanja Sarajeva i Beograda i Vaša pitanja u vezi sa financijskim aspektima ovog projekta.

Koristeći ovu priliku, još jednom želim naglasiti da mi, kao turska strana, jasno i dalje stojimo uz naše opredjeljenje za vitalizaciju navedenog projekta za koji smatramo da će imati značajnu ulogu u jačanju veza između Bosne i Hercegovine i Srbije, uz tursku podršku, i odlučni smo realizirati ovaj projekat.

U tom okviru, očekujemo da bosanskohercegovačka i srbijanska strana zajednički podnesu prijedlog jedinstvenog pravca i zajednički projekat u vezi sa tim pravcem, a koji bi zajednički konačno odredile bosanskohercegovačka i srbijanska strana.

S druge strane, što ćete i sami cijeniti, za nas, tursku stranu, neće biti moguće da provedemo nikakve studije ili radove u vezi sa financiranjem, niti će biti moguće predstaviti bilo kakva mišljenja bez konačnog određivanja jedinstvenog pravca, nakon čega se priprema konačni projekat zasnovan na tom jedinstvenom pravcu, te putem potrebne studije izvodljivosti, a zatim se takav konačni projekat službeno dostavlja nama.

S tim u vezi, želim ponoviti da ćemo čekati da bosanskohercegovačka i srbijanska strana zajednički dostave navedeni projekat što je moguće prije, za koji smatramo da će znatno doprinijeti daljnjem poboljšanju trgovinskih i ekonomskih odnosa između Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i razvoju naše regije", navedeno je u pismu ministra Zeybekcija.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će tijekom narednog tjedna o svemu što je navedeno u pismu turskog ministra upoznati resorna entitetska ministarstva i zajedno sa njima pokušati dogovoriti naredne aktivnosti u vezi sa projektom povezivanja Sarajeva i Beograda modernom cestovnom prometnicom, priopćeno je iz ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close