Loznica

Srbija: Povučen prostorni plan za rudnik litija, aktivisti traže zabranu rudarenja

Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 12. 2021. u 15:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Marko Risovic (@markorisovic)

Skupština grada Loznice u četvrtak je po hitnom postupku stavila izvan snage odluku o donošenju Prostornog plana kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litija u tom kraju, što je bio jedan od uvjeta masovnih ekoloških prosvjeda i blokada prometnica posljednja tri vikenda u pedesetak gradova Srbije.

Za stavljanje odluke izvan snage glasalo je 46 vijećnika Skupštine grada, nitko nije bio protiv, a usvojena je bez prethodne rasprave, nakon što je takvu odluku lokalne skupštine ranije ovog tjedna najavio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Ukidanjem odluke o donošenju Prostornog plana ispunjen je prvi zahtjev lokalnih udruga i aktivista zabrinutih za očuvanje okoliša, dok jedan od vođa pokreta Ekološki ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta poručuje da odlukom lozničke skupštine nije riješen problem rudarenja litija u Srbiji, koje namjerava započeti međunarodna kompanija Rio Tinto.

Potrebno je da srbijanska vlada poništi sve sporazume s tom kompanijom i ukine svoju uredbu iz 2020. godine, poručio je Jovanović poslije današnje sjednice Skupštine općine Loznica.

Jovanović je rekao da će Aleksandar Vučić učiniti sve i ispuniti sve zahtjeve samo da smiri situaciju do izbora najavljenih za početak travnja iduće godine.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke udruga i organizacija i građanskih inicijativa, prethodne je tri subote organizirao prosvjede i blokade prometnica i autocesta zahtijevajući povlačenje spornih zakona o eksproprijaciji i o referendumu. Te zakone aktivisti vide kao formalne preduvjete kojima bi vlast željela olakšati dobivanje dozvola i odobrenja za istraživanja i eksploataciju litija u većem dijelu zapadne Srbije.

Suočen s pritiskom tisuća ljudi na ulicama i cestama, srbijanski predsjednik pristao je povući sporni zakon o eksproprijaciji te od vlade ishoditi djelomične izmjene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Ekološki ustanak najavio je sljedeći prosvjed za subotu 18. prosinca ispred zgrade srbijanske vlade, sa zahtjevom da srbijanska izvršna vlast stavi izvan snage sve dosadašnje sporazume i memorandume s konzorcijem Rio Tinto te zabrani daljnja istraživanja i rudarenje litija na cijelom teritoriju Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close