Stigao grant

19 milijuna maraka za Koridor Vc

Ukupni troškovi projekta su procijenjeni na 101 milijuna eura
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 09. 2019. u 16:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog sporazuma o investicijskom grantu vrijednom 19 milijuna eura između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke za Koridor Vc.

Novac će bit namjenjen za izgradnju dionice autoputa Zenica sjever – Žepče jug, poddionica 4: Ponirak – Donja Gračanica, dio I: Ponirak – Vraca (izlaz iz tunela 'Zenica') – LOT 1A, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Projekt uključuje izgradnju nove dionice autoputa dužine oko 2,8 km, uključujući 2,4 km dug dvocijevni tunel 'Zenica', čime će biti značajno skraćena putna udaljenost duž koridora sjever-jug između Nemile i Zenice.

Očekuje se da će, navode, projekt povećati dostupnost i promovirati regionalni i lokalni ekonomski razvoj povećanjem prosječnog godišnjeg dnevnog prometa za više od 23% i povezati postojeću cestu M17 s Koridorom Vc.

Ukupni troškovi projekta su procijenjeni na 101 milijuna eura, od čega je zajam EIB-a 50 milijuna eura, zajam EBRD-a 26 milijuna eura, grant Investicijskog fonda za Zapadni Balkan 19 miliona eura, koji će biti implementiran putem Europske investicijske banke, te ostali izvori financiranja u iznosu šest milijuna eura.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen  ministar finansija i trezora, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close