Pokušaj

ZZO HNŽ-a: Oboren tender za sustav težak preko 2 milijuna KM

Otvoreni postupak za dodjelu ugovora za Nabavu i implementaciju eZdravstva raspisan je početkom prosinca prošle godine.
Gospodarstvo / Tvrtke | 18. 01. 2023. u 13:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije zaprimio je žalbu na postupak javnog natječaja za nabavu i implementaciju sustava eZdravstvo čija procijenjena vrijednost bez PDV-a iznosi 2.009.400 KM, doznaje portal Bljesak.info.

Kako nam je potvrđeno, žalila se tvrtka Cuspis, koja je radila sustav iz razloga jer se novim tenderom, pod krinkom vlasništva, traži najam ali za ogromnu razliku u cijeni.

Detalji o dobavljaču

Naime, otvoreni postupak za dodjelu ugovora za Nabavu i implementaciju eZdravstva raspisan je početkom prosinca prošle godine.

Prema natječaju, ponuditelj da bi sudjelovao u konkretnom postupku javne nabave morao je imati iskustvo u realizaciji minimalno jednog ugovora o isporuci programskih proizvoda ili informatičkih rješenja u posljednje tri godine koja su vrjednija od 1.800.000 KM. Uz to, propisano je da ponuditelj mora imati ''tim sastavljen od minimalno 18 stručnih članova''.

Inače, spomenuti sustav eZdravstvo bi, kako je naveo ZZO, trebao omogućiti digitalnu transformaciju zdravstva, poboljšati podršku poslovnim procesima ključnih aktera te, između ostalog, povećati učinkovitost i transparentnost cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Prema obrazloženju Zavoda, cilj projekta je ''efikasnije i transparentnije upravljanje sustavom zdravstvene zaštite u Hercegovačko-neretvanskoj županiji''.

Naime, ZZO je naveo kako ''želi kupovinom licenci regulirati vlastito pravo korištenja izvedbenog koda te deponiranjem izvornog programskog koda osigurati zaštitu u svrhu osiguranja kontinuiteta poslovanja''. No, analizom natječaja, ispada da se opet radi samo o najmu koji se plaća puno više.

S druge strane, u ZZO-u HNŽ-a došlo je do promjena pa se nakon višegodišnjeg obnašanja funkcije direktora Zavoda, na osobni zahtjev, povukao Rade Bošnjak kojeg se pak veže za malverzacije sa sustavom koji se, kako se čini, umjesto nadogradnje, ponovno nabavlja.

Čudna razlika

Tako je Ured za reviziju institucija FBIH utvrdio je da u okviru tenderskih dokumenta usluge obujma nadogradnja nisu jasno opisane niti specifirane, kako bi se mogao sagledati stvarni obim usluga nadogradnje, kao i njegove funkcionalnosti, te mogućnost da navedene usluge budu predmet provođenja drugog postupka nabavke kojim će se dati mogućnost sudjelovanja drugih ponuđača.

Revizori su u izvještaju iz 2020. godine naveli kako je bez objave obavještenja o nabavci u ugovorenom iznosu od 986.309 KM urađena nabavka usluga najma licenci za korištenje IZIS-a za postojeće korisnike IZIS sistema, nabavka usluga najma Centralnog laboratorijsko biokemijskog sistema i nabavka usluga održavanja i nadogradnje prve grupe smjernica u sistemu centralnog LIS-a.

Revizori su u analizi poslovanja 2020. godine naveli kako je korištenje IZIS-a i dalje je bazirano na korisničkim licencama koje se moraju obnavljati svake godine, jer Zavod nema imovinska prava nad izmijenjenim računarskim programom IZIS-a, što u slučaju promijenjenih uvjeta u financiranju može dovesti u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sistema u kantonu. Tokom 2020. godine angažiran je odvjetnik i sudski vještak, a 2021. godine Zavod je pokrenuo tužbu Općinskom sudu u Mostaru radi utvrđivanja isključivih imovinskih prava nad programom IZIS-a.

Ranije je Vinko Kojundžić, čijoj je firmi Cuspis od 2015. godine ZZO HNŽ pregovaračkim postupkom isplatio ukupno 1.355.000 KM, rekao za Bljesak.info, između ostalog, kako je došlo do šuma u komunikaciji sa Zavodom oko najma i vlasništva.

I u ovom poništenom tenderu čudno je što se plaća najam preko 2 milijuna KM umjesto dosadašnjih oko 330.000 KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close