Dug se gomila

Željeznice RS-a kreditno opterećenje za oko 188 milijuna KM

Ukupno kreditno zaduženje Republike Srpske prema Svjetskoj banci na Projektu restrukturiranja "Željeznica“ iznosi 51.300.000 eura.
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 02. 2019. u 12:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Željeznice Republike Srpske“ su u proteklih osam godina kreditno opterećene za iznos od 104.850.134 KM, a krajem prošle godine za još oko 42,7 milijuna eura zaduženja prema Svjetskoj banci planiranih za financijsko restrukturiranje, odnosno izmirivanje duga prema radnicima i Poreznoj upravi, te pretvaranje duga u kapital.

Ukupno kreditno zaduženje Republike Srpske prema Svjetskoj banci na Projektu restrukturiranja "Željeznica“ iznosi 51.300.000 eura.

Oko 42,7 milijuna eura planira se za financijsko restrukturiranje, odnosno izmirivanje duga prema radnicima i Poreznoj upravi, te pretvaranje duga u kapital.

Dio novca po tom projektu je već povučen. U odgovoru ministra prometa i veza Neđe Trninića na pitanje zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Tomice Stojanovića je navedeno da je novac namjenjen za smanjenje broja zaposlenih, odnosno isplata naknada i ostvarivanje drugih prava radnika Željeznica RS-a.

Ranije uzeti kredit Republike Poljske je iskorišten za kupovinu do 200 teretnih vagona, kao i opreme za radionice za održavanje željezničkih vozila koji se proizvode u Poljskoj.

U odgovoru entitetskog ministra prometaa i veza je navedeno da je zaduženje kod Vlade Srbije iskorišteno također za nabavku novih teretnih vagona, obnavljanje i remont postojećih voznih sredstava podizanjem njihove tehničke opremljenosti.

Krediti kod tri domaće banke u iznosu od 33,4 milijuna KM iskorišteni su za izmirenje obaveza prema zaposlenim i dobavljačima, investicijsko održavanje, nabavku novih teretnih vagona, obrtna sredstva i tekuće održavanje.

Željeznice RS-a su za devet mjeseci prošle godine iskazale financijski minus od 7,5 milijuna, što je akumulirani gubitak povećalo na 119 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close