Sindikat pred štrajkom

Višemilijunska zgrada HP Mostara na Bišću Polju završila na Županijskom sudu

Iz Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar smatraju kako se novac troši netransparentno.
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 01. 2022. u 12:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni sindikat djelatnika HP Mostar nezadovoljan je novim Kolektivnim ugovorom i najavljuju štrajk upozorenja uz napomenu kako će o postupcima Uprave HP Mostar ovisiti njihovi daljnji koraci.

"Poslije stupanja na snagu novog Kolektivnog ugovora za područje poštanskog prometa u FBiH (28. travnja 2021.), oba poštanska operatera u FBiH imala su rok od 90 dana uskladiti nove Pravilnike o Radu sa Kolektivnim Ugovorom. Nakon provedenih konzultacija sa Sindikatima i bez naše suglasnosti, novi Pravilnik o Radu u HP Mostar stupio je na snagu tek 2. studenoga 2021 godine", priopćeno je iz Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar u kojem se dodaje kako je "jako malo toga što je predlagao Sindikat uvršteno u novi Pravilnik".

Novac se troši netransparentno

Kako kažu, izmjene su uglavnom kozmetičke i financijski mizerne kada se u obzir uzme rast cijena i troškova života u zadnjih nekoliko godina kao i to, da veliki broj njihovih kolega nije dobio nikakvo povećanje plaća.

Iz Sindikata ističu kako se novac troši netransparentno, a kada se zamoli da se radnicima povećaju primanja odgovor je da novca nema.

Kao jedan od primjera navode traženje podataka vezanih za izgradnju višemilijunske zgrade GPLS-a na Bišću Polju.

"Smatramo da su pitanja o izvoru financiranja gradnje, utjecaj gradnje na materijalni položaj radnika i na samo poduzeće, opravdanost ponovne kupovine zemljišta, status postojeće zgrade HP Mostar, te uvjeti kreditiranja i instrument osiguranja kredita za radnike HP Mostar i budućnost ovog poduzeća prevažna da bi se jednostavno ignorirala", priopćili su iz Sindikata.

Napominju kako su im odbili dati bilo kakve podatke, zbog čega je ovaj predmet sada na Županijskom sudu u Mostaru. 

Za drugi primjer navode izostanak bilo kakvog odgovora Uprave Društva na njihov upit o troškovima izrade novog Pravilnika o Radu HP Mostar, koji je Uprava povjerila vanjskoj konzultantskoj tvrtki.

Problem službenih vozila

Iz Sindikata napominju kako nisu dobili odgovor ni na traženje da im se dostavi broj zaposlenika po radnim mjestima HP Mostar koji službena vozila imaju na raspolaganju 24 sata na dan, dakle i van radnog vremena.

"Istovremeno, naše kolege koje vozare do svog radnog mjesta, neki i po 40-50 km i nazad do kuće, dobivaju 0,10 pf. po kilometru. Lako je izračunati koliko su oni svaki mjesec na gubitku. Ovdje ćemo dodati i da je vozni park članova Uprave (četiri luksuzna automobila) koštao oko 300 tisuća maraka, a poštari prilikom podjele mirovina i računa, da bi koliko toliko ispoštivali rokove, moraju zbog nedostatka službenih vozila, koristiti svoja osobna vozila", navode iz Sindikata.

Na kraju poručuju da će zbog svega navedenog i mnogo toga što nisu spomenuli uskoro održati prvi štrajk upozorenja, a o postupcima Uprave HP Mostar ovisiti će njihovi daljnji koraci.

Kopirati
Drag cursor here to close