20-postotno smanjenje

Sindikat preporučio prihvaćanje niže plaće pilotima British Airwaysa

Mjere ograničenja zbog korone pogodile su potražnju za zrakoplovnim putovanjima i dovele u pitanje budućnost mnogih aviokompanija.
Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 07. 2020. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat pilota u Velikoj Britaniji BALPA preporučio je za 4.300 svojih članova da prihvate prijedlog British Airwaysa o 20-postotnom smanjenju plaća, kako bi se ograničilo prisilno rezanje radnih mjesta.

Britanska udruga zrakoplovnih pilota (BALPA) priopćila je da bi moglo biti otpušteno 270 pilota, ali očekuje da će mjere ublažavanja smanjiti tu brojku.

Početkom godine British Airways pokušao je otpustiti četvrtinu svojih pilota zbog utjecaja pandemije, kako je tada obrazloženo u pismu upućenom sindikatu.

Mjere ograničenja zbog korone pogodile su potražnju za zrakoplovnim putovanjima i dovele u pitanje budućnost mnogih aviokompanija.

"Izuzetno je razočaravajuće da tijekom opsežnih pregovora British Airways nije prihvatio cijeli paket ublažavanja koji smo iznijeli, čime bi se izbjegli gubici radnih mjesta a kompaniju ne bi stajali dodatnih troškova", priopćio je sindikat.

Prema sporazumu, plaće pilota pale bi u početku za 20 posto te bi se u sljedeće dvije godine rezovi plaća smanjili do osam posto i dugoročno na nulu.

Također bi 4.300 pilota British Airwaysa moralo prihvatiti skraćeno radno vrijeme, otpremninu i vanjsko raspoređivanje. Oko 300 pilota bit će na čekanju i vratit će se na letove kada se poveća potražnja.

British Airways je potvrdio da je sa sindikatom postigao sporazum.       

Neće biti ponovnog zapošljavanja pilota, smatra sindikat, a britanski su zakonodavci kritizirali aviokompaniju da je koristila taktiku kojom kompanije prisiljavaju zaposlenike da prihvate nepovoljne uvjete.

Kopirati
Drag cursor here to close