Kompanija Sfera

''Sfera 2019: Tehnologija betona'' - konferencija koja će okupiti struku i znanost

Više o konferenciji reći će nam Naida Ćenan Čevra, koordinator znanstveno stručnih konferencija.
Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 03. 2019. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Koordinatorica znanstveno-stručnih konferencija Sfere, Naida Ćenan Čevra

Kompanija Sfera d.o.o. Mostar u saradnji sa Građevinskim fakultetom Sarajevo,  IGH institutom iz Zagreba, te GIT institutom iz Tuzle, organizuje VII po redu Međunarodnu znanstveno - stručnu konferenciju ''Sfera 2019: Tehnologija betona'' koja će se održati 26. i 27. ožujka 2019. godine u Hotelu Hills u Sarajevu. Više o konferenciji reći će nam Naida Ćenan Čevra, koordinator znanstveno stručnih konferencija.

Jesu li su konferencije koje održava kompanija Sfera postale dio tradicionalnog okupljanja građevinskog sektora u Bosni i Hercegovini?

Definitivno da je cilj naše kompanije bio sa organizacijom ovakvih događaja podizanje svijesti stručnjaka u domenu građevinarstva i to o važnosti posjećivanja ovakvih manifestacija, gdje  na jednom mjestu možemo vidjeti više kompanija iz istog polja djelovanja, te educirati se o novim načinima primjene materijala i tehnologije građenja. Mi za naše događaje ne želimo reći da je to borba konkurentnih kompanija za svakog pojedinačnog gosta, nego je to zajednički utjecaj svih aktera na uspostavljanje međunarodne i domaće suradnje na polju edukacije.

Recite nam nešto više o konferenciji koja je pred nama i temi koja će se obrađivati?

Tema ovogodišnje konferencije je tehnologija betona. Moramo naglasiti da beton više nije materijal od kojeg se očekuje jednako kao i prije primjerice 10 godina. Danas od betona očekujemo da se upotrebljava i za mega konstrukcije i za namještaj. Dakle upotreba ovog materijala je postala izazov, i to ne više u onom najbitnijem segmentu betona, kao što je čvrstoća, nego i u drugim kao što je estetika i slične osobine.

Foto: Bljesak.info / Konferencija 

Betonski proizvodi su već desetljećima predmet ispitivanja, a u cilju poboljšanja ugodnosti  korištenja unutarnjeg prostora, te ostvarivanja veće stabilnosti konstruktivnih sustava. Na konferenciji se iznose regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, prezentiraju dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata, te preispituju znanstvena, i tehnološka dostignuća kao i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za  spravljanje betona, njihove prednosti i uslovi za primjenu kao i mogućnosti za poboljšanjem.

Ovo je VII. konferencija koju organizirate? Kako ste zadovoljni proteklim konferencijama?

Znanstveno - stručne konferencije iz oblasti građevinarstva i arhitekture koje organiziramo svakih šest mjeseci su zaista postale tradicionalne i već prepoznate u cijeloj regiji kao respektabilan događaj koji na jednom mjestu spaja struku i nauku. Protekle konferencije obrađivale su teme kao što su krovovi, fasade, beton, otvori, te smo izuzetno zadovoljni cjelokupnim tijekom održavanja konferencije, kao i sudjelovanjem zainteresiranih. Shodno dosadašnjim organizacijama koje su iza nas, a koje su imale odlične rezultate, nadamo se istim rezultatima na ovogodišnjoj konferenciji.

Tko su izlagači koji će se ove godine predstaviti?

Sponzori ovogodišnje konferencije su kompanije: Sika BH d.o.o., Tvornica Cementa Kakanj d.d., Pinky-S d.o.o., te kompanija Penetron. Partneri i izlagači konferencije su: TKK d.o.o., Fabika cementa Lukavac d.d., Put Inženjering d.o.o., Brend Xypex, MC Bauchemie d.o.o., Nexe beton d.o.o, Tehna d.o.o., Transportbeton d.o.o., BT3BH d.o.o., Beton Lučko d.o.o., Xella d.o.o., Hering d.d., Martini Gradnja d.o.o., Kelteks d.o.o., Guma-M d.o.o., Inter d.o.o., Duly d.o.o., te kompanija Beton Ing d.o.o.

Ovo je konferencija na kojoj ćemo imati najviše izlagača, a neki od njih su izravni konkurenti na terenu. Naravno, to što su svi podržali ovakav događaj, nama daje za pravo da kažemo da se definitivno u ovoj industriji teži ka zajedničkim ciljevima porasta rada i stabilnosti tržišta.

Štandove svih ovih kompanija posjetitelji mogu vidjeti u prvom dijelu kongresne dvorane Hills. Naravno, ukoliko postoje nedoumice u vezi sa nekim proizvodima, načinima primjene, efektima u proizvodnji, kako prefabriciranih elemenata, tako i transportnih betona i ugradnje istog, sigurno je da na sva ova pitanja posjetitelji će moći dobiti precizne i točne odgovore, koji mogu biti korisni u svakodnevnom radu i primjeni ovih proizvoda.

Drugi dan konferencije bit će održana i panel diskusija? Recite nam više.

Konferencija je dvodnevnog karaktera, te će se oba dana održavati predavanja i prezentacije stručnjaka koji će govoriti o različitim temama, a vezanim naravno za tehnologiju betona. Drugi dan bit će održana i panel diskusija o temi konferencije, u kojoj imamo predstavnike kompanija i znanosti. Razvije se dvosmjerna komunikacija, prijedlozi, upiti, upute i slično, a sve u cilju bolje informiranosti i djelovanja.

Cjelokupan program obiluje sadržajnim temama i prezentacijama koje će publici sigurno biti od značaja, a smatramo da je veoma važno imati mogućnost direktne komunikacije sa proizvođačima. Svi zainteresirani program mogu vidjeti na poveznici.

Foto: Bljesak.info / Konferencija 

S obzirom na to da se datum početka konferencije bliži, je li ostalo slobodnih mjesta, te na koji način se inače zainteresirani mogu prijaviti?

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, što je i bila politika našeg poslovanja svih prethodnih konferencija, dakle u suradnji sa sponzorima i partnerima omogućiti svim zainteresiranim akterima, aktivno sudjelovanje na konferenciji,  a svi zainteresirani se mogu prijaviti online.  Možemo reći da je oko 80% naših kapaciteta popunjeno, te ovim putem pozivam sve one koji su zainteresirani, a nisu se još prijavili, da to učine što skorije.

Za kraj možete li nam reći da li ste imali podršku vladinih institucija u organizaciji događaja?

Kompanija Sfera ovakve događaje uvijek radi u suradnji sa realnim sektorom. Naravno, uvijek tijekom svečanog obraćanja obrate se i gosti, koji doprinose razvoju određenog sektora, ili regije. Ovog puta, pored obraćanja ispred Građevinskog fakulteta iz Sarajeva, i kompanije Sfera d.o.o., u svečanom dijelu otvaranja manifestacije, imat ćemo obraćanje i ispred Federalnog ministarstva prostornog uređenja, kao i Branimira Muidže u ulozi direktora Tvornice Cementa Kakanj d.d. i predsjednika Vijeća stranih investitora BiH. Konferenciju će službeno otvoriti potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić. 

Kopirati
Drag cursor here to close