O najavi korigiranja cijena

SDP Mostar: Građani nisu dužni plaćati vodu zbog političkih ''mezimaca''

Gradski odbor SDP-a Mostar komentirao je najavljeno povećanje cijena vode u MOstaru
Gospodarstvo / Tvrtke | 29. 08. 2023. u 17:32 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradski odbor SDP-a Mostar oglasio se povodom najavljenog povećanja cijena vode za građane Mostara.

''Pozivamo mostarsku vladajuću većinu SDA-HDZ-NES da s dnevnog reda iduće sjednice Gradskog vijeća Mostara povuče odluku o poskupljenju vode'', stoji u priopćenju Gradskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Mostar.

SDP: Na čemu se temelje odluke?

''Kako smo svjedoci da Vodovod Mostar od formiranja vlasti nije uložio ni jednu marku u vodoprivrednu infrastrukturu, da su pojedini bazeni za pitku vodu u očajnom stanju, a da vozni park značajno nisu obnovili godinama, pitamo se na čemu temelje odluku o povećanju cijena? Možda na stranačkim zapošljavanjima kadrova SDA, NES-a i HDZ-a u Vodovod kojim građani svjedoče svakoga dana'', navode u priopćenju.

''Poručujemo im da građani nisu dužni plaćati skuplju vodu zbog njihovih “mezimaca” u Vodovodu, a upravi poduzeća da umjesto ispunjavanja želja politike od njih očekujemo stvarno ujedinjenje i racionalizaciju Vodovoda i izgradnju mreže do svakog domaćinstva. Pozivamo upravu da napokon odgovori i na pitanje naših vijećnika koliko je osoba i koje su to osobe zaposlene u JP Vodovod Mostar od izbora do danas'', ističu u mostarskom SDP-u.

Nove cijene pred vijećnicima

Podsjetimo, nove cijene vode će se naći na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 31. kolovoza, a cijena vodnih usluga sastoji se od jedinične cijene po kubnom metru vode, plaćanje prema potrošenoj količini, s fiksnim dijelom cijene koji se obračunava svim potrošačima mjesečno, bez obzira na potrošnju vode. 

Domaćinstva u Mostaru plaćat će potrošnju vode po cijeni od 1,38 KM po metu kubnom, a gospodarstvenici, ovisno o djelatnosti od 2,16 do 2,35 KM po metru kubnom potrošene vode ukoliko Gradsko vijeće grada Mostara usvoji odluku o utvrđivanju cijena pružanja usluga snabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda. 

U odluci se, kako smo iščitali, navodi da se cijena vode u Gradu Mostaru nije mijenjala od 2012. godine kada je utvrđena osnovna neto cijena vode u visini od 1,04 KM za domaćinstva; 1,80 KM za gospodarske subjekte, te 1,16 za školske, vjerske i sl. ustanove. 

Anton Vidačak direktor JP Vodovod ranije je za Bljesak.info rekao da se radi o usklađivanju cijena s obvezujućom Metodologijom koja zahtjeva uvođenje obračuna za svaki pojedinu uslugu koje JP pruža svojim korisnicima

''Sukladno preuzetoj obvezi iz Ugovora o pružanju javnih vodnih usluga na području Grada Mostara, zaključenog između JP Vodovod i Grada Mostara, a koji je zaključen uz suglasnost Gradskog vijeća Grada Mostara (Sl. Glasnik Grada Mostara 15/2022), JP Vodovod je izvršio izračun cijene vodnih usluga sukladno usvojenoj Metodologiji utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga (Sl. novine FBiH br. 16/22). Obveza JP Vodovod je da takav izračun dostavi nadležnim gradskim službama i posredno Gradskom vijeću na usvajanje'', rekao je ranije Vidačak.

 ''JP Vodovod očekuje i nada se da će ova točka biti uvrštena na prvu narednu sjednicu Gradskog vijeća, ali dnevni red sjednica Gradskog vijeća nije u domeni rada JP Vodovod. Kad navodite poskupljenje, nismo skloni koristiti taj termin jer se prije svega radi '', kaže Vidačak. 

Priča o poskupljenju vode u Gradu Mostaru aktivna je već duže vrijeme, a u javnosti se ranije pojavila informacija i kako će to biti jedna od prvih odluka Gradskog vijeća Mostara. No, ta odluka nije provedena do sada, a mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je za Bljesak.info rekao kako će "pokušati sve da do poskupljenja ne dođe". Kordić je rekao kako se troškovi koji nastaju na pročistaču moraju platiti te da rad i održavanje pročistača košta otprilike 2 milijuna godišnje. ''Nema varijante da nećemo plaćati pročistač jer je druga opcija da ga ugasimo i pustimo fekalije u Neretvu. Dakle, troškovi koji nastaju na pročistaču se moraju platiti'', rekao je početkom svojeg mandata za Bljesak.info Kordić. 

Kopirati
Drag cursor here to close