Do kraja 2022.

Ipak nove cijene vode u Mostaru

Je li Kordić pokušao sve nije poznato, no jedno je sigurno do promjene cijene će doći. Najavio ju je još u srpnju 2021. bivši direktor JP Vodovod Mile Puljić na jednoj od sjednica Gradskog vijeća Mostara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 08. 2022. u 10:00 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Računamo da ćemo utvrditi nove cijene do kraja godine i idemo onda prema Gradu s prijedlogom najnižih cijena za potrošače", kazao je u intervjuu za Hercegovina.info direktor JP Vodovod Mostar Anton Vidačak.

Kako ističe, sadašnja cijena vode nije ispravna jer JP Vodovod naplaćuje samo vodu, a ne kanalizaciju, odvodnju i druge usluge.

Više kategorija

"Sastavni dio ugovora koji smo potpisali s Gradom je da usvojimo preporuku federalne Vlade o cijenama vodnih usluga i da bi mi krenuli s realizacijom moramo poboljšati niz parametara, a u svakom od njih smo ozbiljno napredovali", naglasio je Vidačak te pojasnio kako će JP Vodovod cijenu podijeliti u više kategorija: cijena vode, cijena odvodnje i cijena pročišćavanja na jednom računu.

"Kad mi utvrdimo cijene vodnih usluga, voda će biti možda jeftinija, ali će odvodnja biti posebno naplaćena npr. 30 pfeninga. Onda dolazimo do situacije da čovjek koji u Cimu, Mazoljicama nema kanalizaciju, on će plaćati manje naše usluge, ali korisnici koji u gradu koriste sve naše usluge - njima će poskupjeti, ali ništa drastično. Smatram da je to pravedan način raspodjele jer se sad svima fakturira isto i onome tko koristi kanalizaciju i tko ne koristi jer kod njih nema infrastrukture", naveo je Vidačak.

Priča o poskupljenju vode u Gradu Mostaru aktivna je već duži period, a u javnosti se ranije pojavila informacija i kako će to biti jedna od prvih odluka Gradskog vijeća Mostara. Više od godinu dana nakon do poskupljenja nije došlo, a gradonačelnik Kordić kazao je za Bljesak.info da će "pokušati sve da do poskupljenja ne dođe".

"Troškovi se moraju platiti" 

"Ja ću pokušati sve prije poskupljenja vode, to je moja obveza, neke vodne naknade koje bi se mogle u tu svrhu koristiti, pa ekološke takse, fond za zaštitu okoliša, pa federalna razina pa županijska. Uvijek postoji negdje neka mogućnost da možda dijelom to financiramo. Kao gradonačelnik pokušavam pronaći neki drugi model plaćanja troškova na pročistaču. Nema varijante da nećemo plaćati pročistač jer je druga opcija da ga ugasimo i pustimo fekalije u Neretvu. Dakle, troškovi koji nastaju na pročistaču se moraju platiti. Jedan od modela je najjednostavniji poskupiti cijenu vode i od tih sredstava platiti održavanje pročistača što je, mislim, otprilike 2 milijuna godišnje. U tom kontekstu, nije mi drago da je piralen bio tema i da je to sve skupa nama dodatni trošak za zbrinjavanje mulja napravilo", kazao je ranije za Bljesak.info mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Je li Kordić pokušao sve nije poznato, no jedno je sigurno do promjene cijene će doći. Najavio ju je još u srpnju 2021. bivši direktor JP Vodovod Mile Puljić na jednoj od sjednica Gradskog vijeća Mostara.

Ni malo malih 55 posto 

Tada je Puljić izložio vijećnicima kako Mostar gubi 55 posto vode, ali kako su ti gubici potpuno 'normalni i prosječni'.

Da gubitak od 55 posto vode nije nimalo prosječan pokazalo je istraživanje Europske unije iz 2020. godine prema kojemu se vidi kako su gubici vode na vodovodnim mrežama u EU daleko ispod mostarskih 55.

Usporedbe radi, Mostar je u srpnju 2021. godine gubio 45 posto više vode od Njemačke, 35 posto više od Mađarske, 25 posto više od Slovenije te 15 posto više od Hrvatske.

Čini se kako će Puljićeve najave u djelo provesti njegov nasljednik, Anton Vidačak, a kako će javnost reagirati na nove cijene i dodatne troškove ostaje vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close