JP Vodovod objasnio

Novi računi zbunili građane - Kako se plaća vodomjer u kući i zgradi?

Naplata stavki Naknada za održavanje vodomjera i Naknada za održavanje vodne infrastrukture izazvale su negodovanje
Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 11. 2023. u 12:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od mjeseca listopada 2023. godine primjenjuju se nove cijene vodnih usluga, a prvi računi odmah su postavili upitnike iznad glava korisnika.

Naplata stavki Naknada za održavanje vodomjera i Naknada za održavanje vodne infrastrukture izazvale su negodovanje, pa su građani kolektivnog stanovanja u zgradama upitali zašto se svakom domaćinstvu naplaćuje održavanje jednog vodomjera 2,65 KM.

Podjela iznosa na stanove?

''U kolektivnom stanovanju gdje je zgrada s 10 stanova održavanje vodomjera naplaćuju svima. Zgrada ima jedan priključak vode i jedan vodomjer i to je jedan korisnik, a oni naplate za svih deset stanova kao 10 priključaka i održavanja vodomjera i mreže. Tko ima privatnu kuću ima jedan priključak i to je ok, ali u kolektivnom stanovanju svakom stanu su pojedinačno naplatili cijenu održavanja'', navode nam čitatelji.

Čitateljima koji su razgovarali o ovoj problematici 'logika bi bila da se taj iznos podijeli na broj stanova. Ako zgrada ima 10 stanova taj iznos bi se trebao podijeliti na onoliko dijelova koliko ima stanova'.

Pitali smo Javno poduzeće Vodovod da nam pojasni ove stavke. Ističu kako je cijena formirana sukladno Odluci o utvrđivanju cijena pružanja usluga opskrbe pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda, (Sl. Glasnik Grada Mostara br. 23/23).

Odluka Gradskog vijeća

''U Članku 5. (Fiksne naknade za domaćinstva) se nnavodi: ''(1) Korisnici iz kategorije domaćinstva plaćaju mjesečnu naknadu za održavanje i zamjenu vodomjera u fiksnom iznosu od 3,10 KM za vodomjerno mjesto, odnosno po korisniku. (2) U navedenu cijenu uračunat je PDV, a izračun naknade je izvršen prema ponderiranoj vrijednosti svih vodomjera iz kategorije domaćinstva u Gradu Mostaru. Dakle, sukladno prethodnoj odredbi svim korisnicima iz kategorije domaćinstva obračunava se ista Naknada za održavanje vodomjera u iznosu 3,10 KM po korisniku (2,65 + 0,45 KM PDV-a)'', pojasnili su iz Vodovoda.

Napominju da u Gradu Mostaru imaju 28.039 vodomjera koji služe kao priključci za 41.380 korisnika iz kategorije domaćinstava (računi za fizičke osobe).

Vrijednost vodomjera

''Vrijednost svih vodomjera iznosi 6.588.182,00 KM i iz naknade od 2,65 KM mjesečno po korisniku osigurava se prihod od 1.317.636,00 KM godišnje koji će se koristiti isključivo za nabavku, zamjenu i održavanje vodomjera. Na ovaj način se osiguravaju sredstva za zamjenu i održavanje svih 28.039 vodomjera u narednih pet godina, odnosno verifikaciju (baždarenje) vodomjera svakih pet godina. (1.317.636 KM / 41.380 vodomjera / 12 mjeseci = 2,65 KM mjesečno)'', navode iz ovoj javnog poduzeća.

Na prikazani način, dodaju, izvršeno je ponderiranje cijene održavanja svih vodomjera u Gradu Mostaru kako je to navedeno u citiranoj Odluci.

''Važno je napomenuti da nisu sve zgrade u kolektivnom stanovanju priključene samo na zajednički vodomjer. Vodomjeri koje koriste pravne osobe (a najčešće se radi o većim profilima) održavanje vodomjera plaćaju po profilu priključka'', dodaju.

Kopirati
Drag cursor here to close