Vijeće ministara na potezu

Proizvođači peleta u iščekivanju: Hoće li Vijeće ministara dopustiti izvoz?

On je izrazio očekivanje da će Vijeće ministara BiH usvojiti predloženu odluku na sjednici koja bi trebala biti održana idući tjedan.
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 12. 2022. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je Vijeću ministara BiH na usvajanje Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta.

Resorni ministar Staša Košarac istaknuo je da je Prijedlog ove odluke izrađen na osnovu Zaključka Vlade Republike Srpske, koja je od Vijeća ministara BiH zatražila da se domaćim proizvođačima dozvoli izvoz peleta na strana tržišta u periodu od 60 dana.

On je izrazio očekivanje da će Vijeće ministara BiH usvojiti predloženu odluku na sjednici koja bi trebala biti održana idući tjedan.

''Smatramo opravdanim zahtjev Vlade Republike Srpske i želimo pokazati odgovornost prema kompanijama koje se bave vanjskotrgovinskim prometom na način da im omogućimo da u navedenom roku realiziraju ugovorene poslove u inostranstvu. Ovim smo ujedno uvažili i iskazane potrebe gospodarske zajednice'', rekao je ministar Košarac.

On je naglasio da je Zaključkom Vlade Republike Srpske zatraženo i da se, po isteku roka od 60 dana, uvedu izvozna ograničenja za izvoz peleta i ogrjevnog drveta na način da domaćim gospodarskim subjektima bude omogućeno da na strana tržišta mogu plasirati do 50 posto svojih proizvoda.      

Podsjetio je također da je Vijeće ministara BiH nedavno zadužio Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u okviru svojih nadležnosti i u koordinaciji sa drugim nadležnim institucijama na svim razinama vlasti u BiH, iznađe način za uvođenje izvoznih kvota za određene šumske drvne sortimente i proizvode od drveta, u skladu sa dostavljenim inicijativama entitetskih institucija.

''O uvođenju izvoznih kvota u prethodnom periodu aktivno smo razgovarali sa predstavnicima resornih ministarstava iz Republike Srpske i Federacije BiH, kao i sa entitetskim privrednim komorama i vanjskotrgovinskom komorom BiH. Naš primarni cilj je da potrebe domaćeg tržišta budu zadovoljene, ali i da omogućimo nastavak vanjskotrgovinskog prometa peletom i ogrjevnim drvetom. Zbog toga smatram da je model 50:50 optimalno rješenje, koje će biti zadovoljavajuće za potrebe naših građana, ali i za privredne subjekte koji se bave vanjskotrgovinskim prometom'', rekao je ministar Košarac.

On je dodao da će u predstojećem periodu biti nastavljene konsultacije i usuglašavanja sa predstavnicima nadležnih entitetskih ministarstava u cilju donošenja odluke o uvođenju kvota za izvoz peleta i ogrjevnog drveta. 

Kopirati
Drag cursor here to close