Brojke

Prihod Elektroprivrede 1,6 milijardi KM

Tijekom 2018. godine, broj krajnjih kupaca je povećan za više od 8 tisuća, a kupci su uredno opskrbljivani električnom energijom.
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 03. 2019. u 10:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prošloj godini JP Elektroprivreda BiH d.d.  Sarajevo je ostvarilo ukupan prihod u iznosu milijardu i 60 milijuna KM.

Dobit prije oporezivanja iznosi 61,42 milijuna KM, a neto dobit 52,38 milijuna KM, što je višestruko povećanje u odnosu na planirani iznos dobiti (15,91 milijun KM), priopćeno je.

Prema pokazateljima EPBiH, u odnosu na 2017. godinu financijski rezultat je bolji za oko 60 milijuna KM, pri čemu su troškovi i rashodi smanjeni za više od 155 milijuna KM u odnosu na 2017 godinu.

Tijekom 2018. godine, broj krajnjih kupaca je povećan za više od 8 tisuća, a kupci su uredno opskrbljivani električnom energijom.

Elektroprivreda BiH je 2018. godine proizvela 7.245 GWh električne energije. Povećanju proizvodnje za 3,4 posto u odnosu na 2017.godinu, prvenstveno je doprinijela veoma povoljna hidrološka situacija u nekoliko prvih mjeseci u godini.

Učešće hidroelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije bilo je 22 posto, što je više od planiranog i učešća ostvarenog u toku 2017. godine.

Realizirana su ulaganja u vrijednosti višoj od 70 milijuna KM u vlastite djelatnosti i dokapitalizaciju ZD rudnika uglja. Osim toga, isplaćena je dividenda vlasnicima iz dobiti ostvarene u ranijem periodu po Odluci Skupštine Društva u iznosu 69,7 milijuna KM.

Poslovanje JP Elektroprivreda BiH d.d.  Sarajevo, kako ističu iz te kompanije,  u prošloj godini karakterizira i aktivno učešće na regionalnom tržištu električne energije i tržištu pomoćnih usluga u BiH, nastavak trenda smanjenja distributivnih gubitaka, davanje podrške rudnicima za održanje likvidnosti, značajni razvojni koraci u elektromobilnosti kao potencijalnom novom biznisu za EPBiH, a ostvareno je i učešće u više projekata financiranih iz EU fondova.

Kopirati
Drag cursor here to close