Krila

Povezivanje Mostara s Beogradom nije dovedeno u pitanje iako se u Srbiji žale…

Iz beogradskog Aerodroma Nikola Tesla za Bljesak.info rekli su kako će ''detalji i uzroci incidenta biti poznati nakon istrage koju vode nadležni državni organi''.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 02. 2024. u 12:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Linija Mostar – Beograd – Mostar nije dovedena u pitanje i odvijat će se prema planiranom rasporedu'', potvrđeno je za Bljesak.info iz mostarske Zračne luke nakon informacija o nesreći na beogradskom aerodromu i lošem stanju flote srbijanskog avioprijevoznika.

Naime, zrakoplov kompanije Marathon Airlines, aviokompanije koja odrađuje letove za Air Serbia, sletio je 19. veljače prisilno na beogradski aerodrom Nikola Tesla s rupom u trupu i oštećenim krilom.

Čekanje detalja

U zrakoplovu je u tom trenutku bilo 106 putnika, a oštećenje je nastalo prilikom polijetanja s beogradskog aerodroma kada je udario u svjetlosnu signalizaciju na kraju piste.

Iz beogradskog Aerodroma Nikola Tesla za Bljesak.info rekli su kako će ''detalji i uzroci incidenta biti poznati nakon istrage koju vode nadležni državni organi''.

''Zračni promet na beogradskom aerodromu odvija se nesmetano, a sve nadležne službe rade na uspostavljanju tehničkih uvjeta za funkcioniranje aerodroma i za slijetanje i polijetanje u uvjetima guste magle'', rekli su iz beogradskog aerodroma.

U međuvremenu, televizija N1 Srbija objavila je kako je u posljednje dvije godine čak 25 licenciranih aviomehaničara napustilo je Air Srbija Tehniku, da je za direktora po stranačkoj liniji postavljen čovjek bez dana iskustva u zrakoplovstvu, te da se poslovi održavanja flote Air Srbije prebacuju privatnoj firmi koja je donedavno bila zadužena za pranje i čišćenje zrakoplova.

Prali avione, sad ih popravljaju

''Pred početak ljetne sezone naš sindikat je zatražio povećanje ljudstva jer je obujam posla dvostruko veći u odnosu na prošlu godinu. Rukovodstvo Air Srbije odbilo je sve zahtjeve, a da bi preduhitriti naš eventualni štrajk poslove tehničkog održavanja flote prebacuju privatnoj kompaniji Aviostar, koja je donedavno samo prala avione Air Srbije. Od perača aviona postali su firma koja popravlja avione'', kažu dvojica mehaničara Air Srbije, koji su, plašeći se mogućih posljedica, zamolili da ostanu anonimni.

Na pitanje N1 jesu li zrakoplovi Air Srbije tehnički ispravni i sigurni za promet, kažu da to mogu jamčiti samo za zrakoplove koje održava Air Srbija Tehnika.

''Bilo je tu različitih pritisaka, pozivanja telefonom da pustimo neki avion koji nije siguran za let. Najviše ih boli kada prizemljimo Airbas A330 jer je to državni projekt, pa su zbog toga zvali čak i iz Vlade Srbije'', opisuju pritiske s kojima se suočavaju.

Iznajmljeni zrakoplovi

Kažu kako nijedan zrakoplov nije u vlasništvu Air Srbije, a cjelokupnu flotu čine iznajmljeni zrakoplovi.

''Postoje dvije varijante: jedna uključuje samo avione, takozvani dry ili suhi leasing, a druga je sa posadom, mehaničarima, pilotima i to se naziva wet leasing. Air Srbija se opredijelila za prvu varijantu, a iznajmljivanje zrakoplova plaća se svakog mjeseca'', rekli su neimenovani sugovornici za N1 koja nije uspjela dobiti odgovore od Air Srbije.

Podsjetimo, 2. veljače ove godine potpisan je ugovor između Zračne luke Mostar i kompanije Air Serbia čime će Mostar od kraja travnja biti povezan izravnim letom s Beogradom.

Na ovoj relaciji letjet će se tri puta tjedno - ponedjeljkom, petkom i nedjeljom, a cijena karte kreće se od 56 eura u jednom smjeru do 104 eura za povratnu kartu.

Kopirati
Drag cursor here to close