Aerodrom Nikola Tesla

Drama na nebu iznad Beograda: Avion prilikom polijetanja pokupio svjetla, oštećen sat vremena kružio iznad grada

Avion kompanije Marathon Airlines, zrakoplovne tvrtke koja obavlja letove za Air Serbia, sa 106 putnika sleteo je na beogradski aerodrom "NIkola Tesla" s rupom u trupu aviona i oštećenim krilom.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 02. 2024. u 08:19 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na fotografijama i snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se oštećenja na avionu koja su nastala u nedjelju navečer prilikom polijetanja sa beogradskog aerodroma.

Prema neslužbenim informacijama, avion je uslijed kratkog zaleta udario u svjetlosnu signalizaciju, tako da nije imao dovoljno vremena da se ranije odvoji od piste. Avion je u takvom stanju sat vremena kružio iznad Beograda, da bi konačno sletio. Zbog curenja goriva vatrogasci su morali da prskaju letjelicu pjenom, kako ne bi došlo do požara.

Air Serbia je priopćila kako je avion na letu za Düsseldorf vraćen iz tehničkih razloga, a da sigurnost putnika nijednom nije bila ugrožena.

Avion koji je sudjelovao u incidentu bio je Embraer 195LR (OY-GDC) na liniji JU324 do Düsseldorfa. Iako avion leti na redovnim linijama Air Serbia njime, kako je Tango Six izvještavao u lipnju prošle godine, ne upravljaju letačke posade Air Serbia. Redovne operacije na Nikoli Tesli su sada nastavljene.

Kako Tango Six doznaje, letjelica je prilikom polijetanja imala dodir trupa sa prilaznim svijetlima suprotnog pravca piste. Razlog je, po svemu sudeći, pogrešna pozicija za polijetanje, odnosno avion je poleteo gotovo sa pola piste, otprilike sa pozicije sa koje je bilo 1.300 metara do kraja piste. Umetnuta pista ima 3.500 metara, za polijetanje putničkih aviona se, zbog raznih faktora, obično koristi 3.100 metara.

Sličan incident, prilikom polijetanja sa istog pravca (ali stare) piste dogodio se avionu Flydubai, prenosi Tango six podsjećajući da se . taj incident dogodio 18. veljače, prije dvije godine.

Kopirati
Drag cursor here to close