Z izvješća

Porezna uprava Federacije BiH provodit će pojačan nadzor obveznika fiskalizacije

Sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa građani mogu prijaviti putem: e-maila: [email protected] i [email protected]; SMS poruke na broj mobitela 061 724 610;
Gospodarstvo / Tvrtke | 15. 10. 2019. u 13:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava Federacije BiH će i u narednom razdoblju provoditi pojačane kontrole obveznika fiskalizacije kod kojih je analizom podataka sa servera Porezne uprave Federacije BiH utvrđeno da se stornira i reklamira značajan dio ostvarenog prometa.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH će aktivnost inspekcijskog nadzora primjene Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH provoditi svakog dana, u toku radnog vremena i van radnog vremena, ali i u dane vikenda u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je u pitanju obaveza evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa.

Porezna uprava Federacije BiH je pozvala obveznike fiskalizacije koji se nisu fiskalizirali da to što prije učine, a one koji su se fiskalizirali da izdaju fiskalne račune i svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja i tako izvrše prenos podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave, jer Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje odredbi zakona.

- Posebnu pažnju skrećemo obveznicima fiskalizacije koji vrše storniranje fiskalnih računa, da će razloge storniranja prometa morati obrazložiti i dokumentirati. Protivnom ako ne dokumentariraju stornirane račune navedenim obveznicima fiskalizacije na iznos storniranog računa bit će izvršen obračun poreznih obaveza i poduzete sve mjere propisane važećim zakonima, uključujući i podnošenje krivičnih prijava - navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Poštivanjem poreznih zakona i Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH, kako se dodaje, obveznici fiskalizacije neće biti izloženi rizicima pečaćenja objekta, kao ni plaćanju visokih novčanih kazni koje za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa iznose od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.

Za ponovo učinjene prekršaje obveznika u naredne dvije godine, Zakonom o fiskalnim sustavima, propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća i građane da su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun. Zakonom o fiskalnim sustavima propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

U cilju povećanja porezne discipline, pozivaju građane da traže fiskalni račun i da prijavljuju Poreznoj upravi Federacije BiH obveznike fiskalizacije koji ne izdaju fiskalne račune.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija, smanjuje se naplata javnih prihoda i nanosi se šteta budžetu iz kojeg se financiraju penzije, invalidnine, zdravstvo, školstvo, policija, vojska, pravosuđe, itd.

Sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa građani mogu prijaviti putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i [email protected]fpu.gov.ba; SMS poruke na broj mobitela 061 724 610; besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti", priopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close