Gigant na koljenima

Pandža: Stanje u Aluminiju sve je teže; struju i dalje kupujemo na dan

''U isporuci sirovina u potpunosti ovisimo o dobroj volji naših poslovnih partnera koji nam još uvijek pomažu. Stanje je znatno teže nego je bilo", kaže Pandža.
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 11. 2018. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH donijela je odluku o konsolidaciji Aluminija d.d. Mostar, ali stanje u ovom nekadašnjem gigantu je i dalje jako loše. Uprava kaže kako još uvijek ovisi o dobroj volji poslovnih partnera.

Dražen Pandža, v.d. direktor Aluminija za Klix.ba kaže kako je stanje čak i teže nego je bilo početkom listopada.

"Električnu energiju sada kupujemo na znatno kraće vremensko razdoblje, nekada i za samo jedan dan, još uvijek nismo nadvladali ključne probleme, a u isporuci sirovina u potpunosti ovisimo o dobroj volji naših poslovnih partnera koji nam još uvijek pomažu. Stanje je znatno teže nego je bilo", kaže Pandža.

Kaže kako vezano Zaključak Vlade FBiH od 19. listopada, revizija u Aluminiju već radi svoj posao i njihov će nalaz biti završen do 20. ovog mjeseca, kako je i naloženo.

"Mi, kao Društvo, radimo na mjerama internih ušteda, a još čekamo na realizaciju otvorenja posebnog konsolidacijskog računa, što zavisi o proceduri koju provodi Vlada. Odlukom Vlade, operativna sredstva koja ćemo dobiti iznose 1,1 milijun KM, od čega je milijun namijenjen za tekuću operativnost, a preostalih 100.000 KM za plaćanje revizorske kuće, i to su jedina sredstva koja će nam biti operativna", kazao je.

Pojašnjava da iznos od 47,5 milijuna KM koji stoji u odluci Vlade FBiH se odnosi na dugovanje prema Elektroprivredi HZHB, zaključno s 2013. godinom, koji treba biti predmetom reprogramiranja.

"Ta sredstva nisu niti mogu biti operativna. Naime, u skladu s Zakonom o financijskoj konsolidaciji, samo dugovanja ostvarena do kraja 2013. godine mogu biti predmetom ovoga reprogramiranja, i to isključivo uz suglasnost vjerovnika koji, zapravo, nema obvezu prihvatiti ponuđeni dogovor i model reprogramiranja. To nije završeno i na tomu se, u stalnoj komunikaciji s kolegama iz EPHZHB, intenzivno radi", izjavio je Pandža.

Dodaje kako je proizvodnja na istoj razini, a za spominjani "topli režim" je neprovodiv, što je resornom ministru detaljno objašnjeno, te je Vlada od toga i odustala. Iz Aluminija su ranije kazali kako su načelno s Elektroprivredom HZHB dogovorili "smjer i način reprogramiranja kako staroga dugovanja u iznosu od 184 milijuna KM, tako i ovoga novonastalog u iznosu od 23,9 milijuna KM".

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o financijskoj konsolidaciji Aluminija koja obuhvaća izmirenje dugovanja nastalih do 30. rujna 2013. godine u ukupnom iznosu od 47.423.156,03 KM, a to će biti učinjeno na osnovu sporazuma sa pružateljima ulsuga, dobavljačima i zaposlenicima. Postupak konsolidacije može trajati najkasnije do 10. srpnja sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close