Aerodrom Istanbul

Otvoren treći aerodrom u Istanbulu

"Aerodromu smo dali ime Istanbul jer se radi o sjajnom zdanju koji ovaj neprocjenjivi grad i zaslužuje", rekao je Erdogan.
Gospodarstvo / Tvrtke | 29. 10. 2018. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Istanbulu je danas službeno otvoren treći aerodrom, a predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je na ceremoniji otvaranja novog aerodroma kazao da će se novi aerodrom zvati "Aerodrom Istanbul", javlja agencija Anadolija.

"Aerodromu smo dali ime Istanbul jer se radi o sjajnom zdanju koji ovaj neprocjenjivi grad i zaslužuje", rekao je Erdogan u obraćanju prisutnima te izrazio želju da novi aerodrom bude sretan cijelome svijetu, regiji i Turskoj.

Istaknuo je da je današnje otvaranje aerodroma u Istanbulu simbol snage Turske i njenih uspjeha u proteklih 95 godina postojanja. Inače, danas se u Turskoj obilježava nacionalni praznik Dan Republike u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine.

Erdogan je naglasio i da će "Aerodrom Ataturk" u Istanbulu i dalje zadržati status aerodroma.

"Aerodrom Ataturk će zadržati status aerodroma, ali će biti zatvoren za komercijalne letove", kazao je turski predsjednik.

Istakao je da će kapacitet aerodroma biti 90 milijuna putnika u prvoj etapi, dodajući da bi na kraju kapacitet mogao biti povećan i na 200 milijuna putnika.

"U prvoj etapi, kapacitet aerodroma će biti 90 milijuna putnika, a 150 milijuna kada budu završene sve etape, a ukoliko bude potrebno povećat ćemo kapacitet aerodroma i na 200 milijuna putnika", rekao je Erdogan, dodajući da će sve etape novog aerodroma biti završene do 2028. godine.

Foto: Anadolija / Ceremonija otvorenja aerodroma

Napomenuo je da troškovi izgradnje novog istanbulskog aerodroma iznose 10 milijardi i 247 milijuna eura.

"Aerodrom svojom arhitekturom i načinom izgradnje je blistavo lice naše zemlje i projekt za primjer cijelome svijetu", kazao je Erdogan, naglasivši da je "Aerodrom Istanbul" investicija ne samo za Tursku nego i za cijeli svijet.

U obraćanju je apelirao na prijateljske zemlje da zajedničkim naporima grade mirniji i sigurniji svijet.

"Obraćam se svim prijateljima u regiji i svijetu. Hajde da zajedno gradimo mirnu, sigurnu i prosperitetnu budućnost", rekao je predsjednik Turske.

Istakao je i kako je njegova zemlja odlučna da postane jedna od 10 najvećih ekonomija u svijetu.

"Turska je odlučna da bude jedna od 10 najvećih svjetskih ekonomija i simbol mira, sigurnosti i napretka u regiji i u svijetu", kazao je Erdogan.

Svečanoj ceremoniji je osim predsjednika Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i drugih najviših zvaničnika Turske prisustovalo i više od 50 visokopozicionirnih dužnosnika iz svih dijelova svijeta.

Aerodrom je izgrađen na ukupnoj površini od 76,5 milijuna kvadratnih metara, a ostale faze bi trebale biti završene sljedećih godina.

Po završetku radova, aerodrom će sadržavati šest odvojenih pisti, imat će kapacitet 500 aviona, parking otvorenog i zatvorenog tipa kapaciteta 70.000 vozila i godišnje će opsluživati oko 200 miliona putnika.

Ovaj aerodrom, još prije otvorenja, dobio je nekoliko nagrada, pa se može očekivati da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close