P kao parking

Nova koncesija za parking u Neumu, građani pišu i Europolu zbog kazni

Dokument iz spomenutog ministarstva, kojeg smo imali na uvid govori kako se Općina nije obratila nadležnom ministarstvu do početka 2021. godine…
Gospodarstvo / Tvrtke | 06. 05. 2024. u 10:35 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Neum raspisala je nedavno javni poziv za dodjelu koncesije za korištenje javnog parkinga iako, kako je ranije potvrđeno, nema dozvolu za koncesiju resornog ministarstva.

Doznajemo da se Ministarstvu građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije Općina Neum nije po ovome pitanju obraćala ni prošle i ove godine.

Koncesija 2008., zahtjev 2021.

Općinski načelnik, Dragan Jurković, za Bljesak.info je rekao kako je Javni poziv za prikupljanje ponuda za naplatu parkinga na području općine Neum raspisan ''sukladno zakonu o koncesijama Hercegovačko-neretvanske županije te zakona o komunalnim djelatnostima HNŽ-a gdje je jasno propisano što je u nadležnosti općina i gradova''.

''Da naglasimo, Općina Neum je 2008. godine pokrenula naplatu parkinga dodjelom koncesije kroz Javni poziv. Tada se tražilo mišljenje resornog ministarstva, konkretno Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a, gdje je u odgovoru jasno navedeno da je parking u nadležnosti Općine Neum. Općina Neum posjeduje navedenu suglasnost'', rekao je Jurković za Bljesak.info.

No, dokument iz spomenutog ministarstva, kojeg smo imali na uvid govori kako se Općina nije obratila nadležnom ministarstvu do početka 2021. godine po ovome pitanju nego tek u kolovozu 2021. godine sa zahtjevom za preuzimanje uloge koncesionara kako bi izdala koncesiju za korištenje javnog gradskog parkirališta na području Općine Neum.

Ministarstvo odbilo prijedlog

No, ministarstvo je vladi uputilo preporuku da se zahtjev odbije budući da Općina nije postupila po Zakonu o komunalnim djelatnostima HNŽ-a koji kaže kako ''u cilju bližeg uređenja propisa u komunalnim djelatnostima, tijelo jedinice lokalne samouprave obvezno donijeti odluku o komunalnom redu i druge odluke o komunalnim djelatnostima''.

Iako naplatu parkinga može provoditi samo javno poduzeće, na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća je rečeno kako tamošnje javno komunalno poduzeće to ne može provoditi jer nema uvjeta za ispunjavanje tog posla pa je uslijedio novi poziv za koncesiju.

Jurković navodi kako je Općina ''sukladno zakonskim osnovama'' uputila dopis JP Komunalno Neum s upitom mogućnosti obavljanja kontrole i naplate parkinga na području općine Neum.

''JP Komunalno je u svom odgovoru jasno navelo da ne postoje tehničke ni materijalne mogućnosti da kvalitetno obavlja ovu djelatnost'', kaže Jurković.

Općinsko vijeće je krajem studenog 2018. godine donijelo Odluku o davanju koncesije za korištenje javnih gradskih parkirališta u gradu Neumu u gospodarske svrhe, kojom je društvu Bakus d.o.o. Neum dala koncesija za korištenje gradskih parkinga bez mišljenja nadležnog ministarstva.

Neumski parking, kojem su se posvetili i revizori, prijavljen je i tužiteljstvima, onome u HNŽ-u ali i državnom tužiteljstvu, a kako doznajemo, u sve se uključila i Federalna uprava policije ali i SIPA.

Obustavljena istraga

Iz Tužiteljstva BiH rečeno nam je kako je predmet dostavljen na dalje postupanje Tužiteljstvu HNŽ-a kao ''stvarno i mjesno nadležnom tužiteljstvu''.

''Razlog za navedenu odluke je jer iz dostavljene prijave, ne proizlazi počinjenje nekog od kaznenih djela propisanih KZ BiH, niti posljedica koje su propisane člankom 7. Zakona o Sudu BiH, te činjenice isključuju stvarnu nadležnost Tužiteljstva BiH i Suda BiH za postupanje u navedenom predmetu, te je predmet dostavljen na postupanje nadležnom entitetskom tužiteljstvu HNŽ u Mostaru'', rekli su za Bljesak.info iz državnog tužiteljstva.

Hercegovačko-neretvansko tužiteljstvo kaže kako je u ovom predmetu, ''a na temelju svih provedenih predistražnih radnji i obavljenih provjera navoda prijave, te stanja cjelokupnog spisa, izvelo jasan zaključak da nije bilo zlouporaba položaja ili ovlasti od strane rukovodećih osoba općine Neum''.

''Sve se to temelj, između ostalog, i na presudi Općinskog suda u Čapljini iz listopada 2022. godine iz koje proizlazi da zaključivanjem Ugovora o koncesiji između općine Neum i Bakus d.o.o. Neum, nije povrijeđeno pravo na imovinu i pravo na vlasništvo jer se ne radi o Ugovoru o koncesiji koji je zaključen protivno prinudnim propisima i moralu društva, kao i na drugim prikupljenim dokazima'', navelo je kantonalno Tužiteljstvo za Bljesak.info dodajući kako je Tužiteljstvo odlučilo da se daljnja istraga u ovom predmetu neće provoditi.

Sporno zemljište

Ranije smo pisali kako je neumski parking završio i na sudu zbog čega su i neki suci Općinskog suda u Čapljini ''zaradili'' disciplinske postupke a u svibnju 2022. godine uključila se i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije koja je informacije o slučaju proslijedila Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) ali i Ministarstvu unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz SIPA-e su za Bljesak.info odgovorili da ''navedeno nije u nadležnosti Državne agencije za istrage i zaštitu'' dok iz Federalne uprave policije nismo dobili potvrdu o njihovom angažmanu vezanom za neumski parking.

Jurković nije želio komentirati sudske procese koji su u tijeku no tvrdi kako su u svim ranijim procesima, Općina Neum i tadašnji koncesionar društvo Bakus, dobili te sudske postupke.

''Želio bih naglasiti da su sudski procesi vođeni zbog kriminalnog upisa dijela ulice na fizičku osobu, gdje je djelatnik ZK ureda u Čapljini i sankcioniran. Iz nama nepoznatih razloga kazneni postupak nikada nije pokrenut, ni protiv djelatnika ZK ureda, a ni protiv navedene fizičke osobe koja se pokušava upisati kao vlasnik na dio općinskog zemljišta'', kaže Jurković za Bljesak.info.

Pismo Europolu i sarajevski parking

Zanimljivo je, pisali smo ranije, kako je Ministarstvo pravde BiH još je u srpnju 2008. godine izdalo odobrenje tvrtki Bakus d.o.o. iz Neuma za korištenje prekršajnog naloga, a isto je potvrdilo i ministarstvo 2014. godine iako ta tvrtka nije imala koncesiju za naplatu parkinga. Spomenuto ministarstvo dobilo je nekoliko zahtjeva da se firmi Bakus ukine odobrenje zbog nepostojanja valjane koncesije unatoč čemu poduzeće građanima izdaje kazne.

Građani su se ranije bunili kako na izdanim računima za parking stoji nepostojeći PDV-broj, da se naplaćuje parking na površinama koje to nisu, a Centar za istraživačko novinarstvo pisao je i kako je unatoč naplati parkinga firma bila jedan od najvećih poreznih dužnika u Neumu, a da je potom izbrisana iz registra dugovanja.

Pojedinci kojima se u Neumu izdaju kazne za neplaćanje parkinga, koje vas mogu dočekati i na neuređenim površinama koje ničim ne daju naslutiti da je riječ o parkirnom mjestu koje se naplaćuje, obraćaju se tužiteljstvima, veleposlanstvima i policijskim agencijama navodeći kako smatraju da se radi o nezakonitim aktivnostima.

Jedno takvo pismo upućeno je i američkom Veleposlanstvu u BiH i Europolu a u pismu, koje smo imali na uvid, tvrdi se kako se radi o kriminalu koji je ''isti i još gori nego je organizirani kriminal, koji je razotkriven u općini Ilidža i općini Stari grada Sarajevo, kako po obujmu - dužini trajanja krivičnog djela - i visine stečenog nezakonitog bogatstva''.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, nekadašnjeg načelnika sarajevske općine Stari Grad, i još četiri osobe, zbog organiziranog kriminala i drugih krivičnih djela. Tereti ih se da su nezakonito donosili odluke o upravljanju općinskom imovinom kako bi upravljanje parkingom dodijelili privatnim tvrtkama.

Kopirati
Drag cursor here to close