Koncesija

Neum tvrdi: Naplata parkinga je legalna

Iako da se godinama vode rasprave i čuju negodovanja zbog načina naplate parkinga u Neumu, Općina tvrdi kako je koncesija sasvim u redu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 02. 06. 2021. u 14:12 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na preporuku javnog pravobraniteljstva, a zbog skorašnjeg početka turističke sezone Odluka o davanju koncesije i ugovor s društvom Bakus ostaju na snazi za ovu godinu, a konačna odluka o davanju koncesije za korištenje javnih gradskih parkirališta donijet će se  nakon sagledavanja cjelokupne situacije oko ove djelatnosti koja je od posebnog interesa za Neum kao turističko mjesto'', rečeno je za Bljesak.info iz Općine Neum na upit o tome što očekuje posjetitelje Neuma ove sezone.

Sporna suglasnost

Iako da se godinama vode rasprave i čuju negodovanja zbog načina naplate parkinga u Neumu, Općina tvrdi kako je koncesija sasvim u redu.

Naime, Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije potvrdilo je ranije za Bljesak.info kako ''nije zaprimilo bilo kakav zahtjev Općine Neum, a koji se odnosi na javna gradska parkirališta i donošenje odluke o pristupanju dodjele koncesije za predmetnu komunalnu djelatnost''.

''Ministarstvo nije dalo Općini Neum suglasnost niti mišljenje u postupku donošenja odluke o dodjeli koncesije'', navodi se iz spomenutog ministarstva. U odgovoru odvjetnicima koji se spore s tvrtkom Bakus, ističe se kako je Zakonom o koncesijama HNŽ-a normirana uloga nadležnih ministarstava i koncesionara - Vlade HNŽ-a u postupku dodjele koncesije što znači da Općina nije mogla sama donijeti ovakvu odluku.

Odvjetnik Ešref Gracić navodi da privatna firma Bakus sukladno Zakonu o principima lokalne samouprave FBiH, Zakonu o organizaciji organa uprave FBiH, nije ovlašteni organ ni ovlašteno tijelo, i koja ima nezakonitu koncesiju, ima takvo odobrenje da izdaje prekršajne naloge koje izdaje povredama Zakona o prekršajima FBiH, i iste dostavlja sudu u Čapljini, a da prethodno nesmetano ulazi u zaštićene osobne podatke građana putem Agencije IDEA Banja Luka.

Pitanje i odgovor iz 2007.

No, iz Općine Neum kažu ''temeljem dokumenata u njihovom posjedu'' kako su se 17. siječnja 2007. godine obratili Vladi HNŽ sa zahtjevom za davanje suglasnosti za provođenje postupka dodjele koncesije na javna parkirališta u gradu Neumu.

Navode kako su dobili odgovor 22. veljače 2007. godine kojim se ističe ''da su javna parkirališta dio javnih prometnih površina u općoj uporabi i da su prema članku 36. i 37. Zakona o lokalnoj samoupravi jedinice lokalne samouprave samostalne u odlučivanju o poslovima iz samoupravnog djelokruga te da sukladno Ustavu i navedenom Zakonu u ovoj stvari odlučuje Općina''.

''Temeljem prednjeg stava i sukladno članku 24. Statuta Općine Neum te članka 28. Zakona o koncesijama HNŽ/K Općinsko vijeće Neum je donijelo Odluku o davanju koncesije za korištenje javnih gradskih parkirališta u gradu Neumu u gospodarske svrhe br. 01-02-1727/18 od 28.11.2018. godine, temeljem koje je zaključen i Ugovor o koncesiji s društvom „Bakus“ d.o.o. Neum, kojim su regulirana međusobna prava i obveze koncesionara. Odluka je u skladu sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti HNŽ gdje stoji da jedinice lokalne samouprave mogu osigurati obavljanje komunalnih djelatnosti i putem pravnih i fizičkih osoba na osnovu ugovora o koncesiji'', navodi se.

Naplata je legalna

Na konstataciju da je i revizija Općine pokazala kako se radi o nezakonitoj koncesiji, a vezano za „Bakus“ d.o.o. Neum, Općina Neum nam je rekla kako ''Općina Neum i Općinsko vijeće Neum poduzimaju odgovarajuće mjere po tom izvješću i o tome je obaviješten Ured za reviziju FBiH''.

''Naplata parkinga je legalna, registracija je uredna u Poreznoj upravi.  2008. Federalno ministarstvo pravde u skladu s članom 34. stavkom 6. Zakona o prekršajima FBiH odobrilo je obrazac prekršajnog naloga te svaki distribuirani numerirani nalog unesen u Registar novčanih kazni i prekršajne evidencije'', naveli su iz Općine te dodali kako '' Ministarstvo unutarnjih poslova uvidom u zahtjev koncesionara i temeljem Zakona o prekršajima FBiH isti smatra utemeljenim, tj. Potvrđuje ovlaštenje koncesionara za izdavanje prekršajnog naloga za plaćanje ugovorne novčane kazne''.

''Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka je također donijela rješenje kojim se Bakusu odobrava pristup evidenciji, a u svrhu izvršavanja zakonom utvrđenih nadležnosti – izdavanje pre4kršajnih naloga  to u skladu sa člankom 9. stav (3) Zakona o Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu BiH'', navedeno je.

Podsjećamo, trenutno se vodi spor nekoliko građana protiv tvrtke Bakus koja naplaćuje parking, a u sve se umiješalo čak i Visoko Sudko i tužiteljsko vijeće kako bi provjerilo zašto se predmet odvija sporo.

Tehnički neopremljeno javno poduzeće

Građani, koji su podigli krivične prijave, navode kako ih se pljačka već 12 godina, ali da je ''pljačka tek sada službenom otkrivena od Ureda za Reviziju institucija u F BiH'' u Izvještaju o financijskoj reviziji Općine Neum za 2019. godinu.

Upitani da prokomentiraju činjenicu da naplatni aparati ne primaju papirnate novčanice, ali i da ne vraćaju kusur rekli su kako će ''navode o neispravnosti automata provjeriti i prikladno reagirati''.

S druge strane, na upit o tome zašto komunalno poduzeće ne naplaćuje parking, rekli su kako ono nema mogućnosti da to čini.

''Komunalno Poduzeće Neum je u samom početku naplate parkinga jedno vrijeme vršilo naplatu parkinga, ali se zbog tehničke neopremljenosti pismeno očitovalo o nemogućnosti provođenja istog. Od Komunalnog poduzeća ponovno će se zatražiti izvješće raspolaže li s odgovarajućim kadrovskim, tehničkim i materijalnim kapacitetima za preuzimanje poslova na uređenju i organizaciji parkinga u Općini Neum'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close