Socijalna odgovornost ili unaprijeđenje usluge

Mostarski vijećnici podijeljeni o podizanju cijene vode, odluka se donosi danas

Pitali smo mostarske vijećnike što misle o povećanju vode. Mišljenja su podijeljena, a konačna odluka biti će donesena danas.
Gospodarstvo / Tvrtke | 31. 08. 2023. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domaćinstva u Mostaru plaćat će potrošnju vode po cijeni od 1,38 KM po metu kubnom, a gospodarstvenici, ovisno o djelatnosti od 2,16 do 2,35 KM po metru kubnom potrošene vode ukoliko Gradsko vijeće grada Mostara usvoji odluku o utvrđivanju cijena pružanja usluga snabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda.

Tim povodom, pitali smo mostarske vijećnike što  misle o povećanju vode. Mišljenja su podijeljena, a konačna odluka biti će donesena danas.

ZA i PROTIV

Vijećnica Prve Mostarske Partije, Adela Gosto kazala je kako se ne slaže s povećanjem cijena vode.

"Ne slažem se s povećanjem cijena vode, niti bilo kakvim povećanjima dok je god potrošačka korpa pet puta veća od minimalne plate u Federaciji Bosne i Hercegovie, ili tri puta veća od prosječne", kazala je Adela.

Gradski vijećnik koji dolazi iz koalicije "Zajedno za Mostar", kazao je kako Mostar ima uredno vodosnabdijevanje što nije baš česta pojava u ostalim gradovima, ali da bi unaprijedili usluge, cijene je potrebno povećati.

"Voda i vodne usluge jesu najznačajniji resursi koji su od nemjerljivog značaja za stanovništvo Mostara. Mostar, što je jako bitno, ima uredno vodosnabdijevanje bez redukcija vode i većih problema u vezi sa distribucijom vode što nije najčešća pojava u drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Obzirom da smo kao Grad Mostar preuzeli direktive EU i međunarodnih organizacija o metodologiji utvrđivanja najniže cijene vodnih usluga kako bi unaprijedili kvalitetu usluga i imali održive vodne usluge dalje, obzirom na inflatorni šok rasta troškova koji ima i poduzeće u svom poslovanju cijenim da je odgovorno imati povećanje", kazao je Haris te dodao, "naravno, moramo biti socijalno osviješteni prema građanima i zbog toga Odbor za komunalne poslove kojem i sam pripadam će predložiti korekciju, tj. umanjenje cijena vodnih usluga i tako da imamo izbalansiran Prijedlog Odluke. Također, povećanje mora da se osjeti u konkretnim aktivnostima JP Vodovod u pogledu smanjenja gubitaka vode, zamjene vodomjera i vodne infrastrukture. Grad Mostar mora prioritetno nastaviti sa ulaganjima u novu mrezu za stanovništvo koje do sada nema uslugu snabdjevanja vodom", rekao je Nazdraić.

Njegov kolega iz suprotnog tabora, Goran Bošnjak također se slaže s povećanjem cijena vode, ali ne u predloženom postotku. Također, navodi kako je potrebno poraditi na riješavanju ilegalnih priključaka i gubitka vode u Mostaru.

"Prijedlog povećana cijene vode koje su poslane od strane JP Vodovod prema GV su ne prihvatljive u ovom postotku jer najviše pogađaju male korisnike. Cijena vode se treba povećati ali ne u ovom postotku. Trenutno smo među najeftinijim u Hercegovini. Računajte da su poskupili troškovi proizvodnje posebno prepumpavanja vode u više zone. U cijenu vode ulazi odvodnja što posebno pozdravljam svi oni koji su priključeni ili imaju uvjete priključenja će plaćati odvodnju. Ono što također važno spomenuti da će Grad Mostar preuzeti velik dio obaveza koje JP Vodovod ima kako račun prema žiteljima Grada Mostara bio što manji te posebna obaveza Vodovoda je rješavanje iligalnih priključaka i gubitka vode u mreži" utvrdio je Bošnjak.

Vijećnik opozicije, Silvio Bubalo koji dolazi iz HRS-a ne slaže se sa povećanjem cijena.

"HRS ne može podržati rast cijena vode jer je to dodatni namet nakon uvođenja naplate kvartovskog parkiranja i dodatni teret na proračun građana Mostara", zaključio je Bubalo.

Vijećnica SDP-a Emina Ćorić, također se ne slaže s povećanjem cijene. 

"Nismo za povećanje cijene vode, pogotovo ne pod ovim uslovima koji su predstavljeni od strane direktora. Smatramo da građani ne trebaju plaćati neodgovorno ponašanje menadžera javnih preduzeća, koji dovedu gradska preduzeća u dubiozu i onda taj svoj nerad hoće da fakturišu građanima", kazala je Emina. 

Cijena ista od 2012.

Fiksna naknada za održavanje vodne infrastrukture sastoji se od naknade za održavanje vodovodne infrastrukture u iznosu od 1,29 KM po korisniku i naknade za održavanje kanalizacijske infrastrukture u iznosu od 0,36 KM po korisniku, a dio koji se odnosi na naknadu za kanalizacijsku infrastrukturu obračunavat će se samo korisnicima koji mogu koristiti uslugu odvodnje otpadnih fekalnih voda.

Kad su u pitanju gospodarski i ostali subjekti, fiksne naknade za održavanje i zamjenu vodomjera obračunavat će se u zavisnosti od profila vodomjera u iznosu koji odgovara stvarnim troškovima za svaki vodomjer pojedinačno pa će se plaćati održavanje vodovodne infrastrukture u visini od 88% od naknade a za održavanje kanalizacijske infrastrukture u visini od 67% koja će se obračunavati samo za korisnike koji mogu koristiti uslugu odvodnje otpadnih fekalnih voda.

U odluci se, kako smo iščitali, navodi da se cijena vode u Gradu Mostaru nije mijenjala od 2012. godine kada je utvrđena osnovna neto cijena vode u visini od 1,04 KM za domaćinstva; 1,80 KM za gospodarske subjekte, te 1,16 za školske, vjerske i sl. ustanove.

 

Kopirati
Drag cursor here to close