Revizija upozorava

Mostarska Deponija godinama radila mimo zakona!

Kako se navodi, osnivač Grad Mostar i Gradonačelnik nisu uspostavili organe upravljanja u Društvu: Skupštinu, Nadzorni odbor i Odbor za reviziju.
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 09. 2019. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslovanje i organizacija rada Javnog poduzeća Deponija d.o.o. Mostar nije usklađena sa Zakonom o gospodarskim društvima, Zakonom o javnim poduzećima i Odlukom o osnivanju javnog poduzeća za upravljanje komunalnim otpadom, stoji u reviziji ovog poduzeća.



Kako se navodi, osnivač Grad Mostar i Gradonačelnik nisu uspostavili organe upravljanja u Društvu: Skupštinu, Nadzorni odbor i Odbor za reviziju.

''Mandat privremenog Nadzornog odbora istekao je 20. 3. 2011. godine i od tada nije bilo novog imenovanja, a funkciju Uprave obavlja direktor i nakon isteka mandata u 2012. godini. Neuspostavljanjem Nadzornog odbora u Društvu nisu stvoreni preduvjeti za imenovanje direktora nakon isteka mandata. Skupština, čija ovlaštenja vrši Osnivač, posljednju sjednicu održala je 23. 5. 2011. godine, dok Odbor za reviziju nikad nije uspostavljen. Navedeno je imalo utjecaja na rad Društva, kao i donošenje odluka i akata u skladu sa zakonskim propisima'', stoji u revizorskom izvješću u kojem se navodi kako je Deponija d.o.o. Mostar dobila mišljenje s rezervom.

U izvješću se, izmešu ostalog, navodi kako je Društvo osnovano je Odlukom Gradskog vijeća Grada Mostara o osnivanju javnog poduzeća za upravljanje komunalnim otpadom od 27. 11. 2007. godine.

Dodaje se kako su prema važećoj sudskoj registraciji poslovi subjekta upisa u zemlji reciklaža metalnih i nemetalnih ostataka i otpadaka, uklanjanje otpadnih voda, odvoz smeća i slične djelatnosti, ostale poslovne djelatnosti, uklanjanje otpadaka spaljivanjem ili na druge načine, odlaganje smeća na teren ili zakopavanje i zaoravanje, obrada tekućih otpadaka.

''Prema važećoj Okolinskoj dozvoli nije dozvoljeno preuzimanje leševa uginulih i eutanaziranih životinja. Uvidom u dokumentaciju, konstatirali smo da su iste tijekom 2018. godine preuzimane od firme Komunalno d.o.o. Mostar i zbrinute na Deponiji'', navodi se.

Revizori navode kako, iako je upoznat s navedenim, osnivač Društva Grad Mostar i Gradonačelnik nisu postupili u skladu sa svojom zakonskom obavezom i nije izvršeno imenovanje organa upravljanja u Društvu, kako bi se osigurao nesmetan rad u Društvu.

''Prema naprijed navedenom, osnivač Grad Mostar i Gradonačelnik nisu pravovremeno poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti za imenovanje organa upravljanja. Navedeno se ističe jer se radi o obvezama osnivača Društva, Grada Mostara i Gradonačelnika, a koja obavlja djelatnost od javnog društvenog interesa'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close