Terminali

Gdje je 10 milijuna: Trošenje bez plana

Revizori navode i kako je prijem u radni odnos za 15 zaposlenika na određeno vrijeme u Matičnom društvu vršen bez provođenja javnog oglašavanja…
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 10. 2023. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije izvršeno kontinuirano identificiranje i ocjena rizika, a kontrolne aktivnosti nisu u svim slučajevima dosljedno primijenjene, niti je vršen potpun nadzor nad uspostavljenim kontrolnim aktivnostima, posebno vezano za rad Zavisnog društva Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče, što nije u skladu sa Zakonom o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH''.

Jedna je to od nepravilnosti u radu navedeno u revizorskom Izvještaju o financijskoj reviziji konsolidiranih izvještaja „Operatora – Terminali Federacije“ d.o.o. Sarajevo za 2022. godinu.

Bez kontrole

Revizori navode kako Zavisno društvo primjenjuje vlastite računovodstvene politike koje nisu usuglašene s politikama Matičnog društva, te ono nema suštinsku kontrolu nad određivanjem financijskih i poslovnih politika. To, navode revizori, nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH, kojim je definirano da pri izradi konsolidiranih financijskih izvještaja grupe pravnih lica Matično društvo ima vladajući utjecaj (kontrolu) na određivanje financijskih i poslovnih politika.

Ističe se i kako postupci javnih nabavki roba, usluga i radova Matičnog društva u iznosu od najmanje 23.065.984 KM nisu provođeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, jer su zaključivani ugovori s vrijednošću većom od procijenjene, u suprotnosti sa zahtjevima iz tenderske dokumentacije, provođeni su različiti postupci za nabavku istovrsne robe, te odredbe zaključenih ugovora nisu ispoštovane.

''Planom nisu predviđeni svi provedeni postupci javnih nabavki, i to je imalo za posljedicu da su provedene nabavke u iznosu većem od 10.309.549 KM u odnosu na Plan, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama'', navodi se.

Milijuni

Naime, realizirana vrijednosti javnih nabavki u 2022. godini je 23.835.699 KM, što je za 10.309.549 KM više u odnosu na planiranu vrijednost nabavki u Planu javnih nabavki, a razlog za tako značajno odstupanje realizacije od plana javnih nabavki jeste da nabavke nisu uspješno realizirane u godini za koju su planirane. Veliki broj žalbi na pojedine postupke, koji su više puta poništavani rješenjima URŽ-a, utjecale su na dug period provođenja postupaka javnih nabavki u Društvu.

''Napominjemo da su investicije na terminalima u Planu poslovanja planirane u iznosu od oko 20,2 milijuna KM, a da su u Planu Javnih nabavki planirani postupci vezani za investicije u vrijednosti od oko 13,1 milijuna KM. Plan poslovanja Društva za 2022. godinu donesen je u vrijednosti od 43,2 milijuna KM, a za investicije je planiran iznos od 20,2 milijuna KM. Društvo nije sačinilo Plan javnih nabavki u kome se detaljno planiraju nabavke putem provođenja jednog od postupaka propisanog Zakonom o javnim nabavkama, a u cilju osiguranja ekonomičnosti potrošnje sredstava. S obzirom na konstatirane propuste u planiranju javnih nabavki u dijelu neusuglašenosti plana poslovanja i Plana javnih nabavki, neblagovremenog pokretanja postupaka javnih nabavki i značajnog odstupanja broja realiziranih u odnosu na planirane postupke, Matično društvo nije donijelo Plan javnih nabavki u skladu sa članom 17. Zakona o javnim nabavkama'', navedeno je.

Rizična ulaganja Vlade

Dodaje se i kako je Vlada FBiH putem Matičnog društva do 31. 12. 2022. godine izvršila dokapitalizaciju Zavisnog društva u ukupnom iznosu od 28.938.468 KM za rekonstrukciju i dogradnju terminala koji služi za obavljanje njegove osnovne djelatnosti.

''Navedeno predstavlja značajan rizik, uzimajući u obzir da se nismo uvjerili u transparentan utrošak dodijeljenih sredstava za sanaciju terminala u prethodnom periodu'', dodaje se.

Između ostalog, revizori navode i kako je prijem u radni odnos za 15 zaposlenika na određeno vrijeme u Matičnom društvu vršen bez provođenja javnog oglašavanja, što nije u skladu sa Zakonom o radu i Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close