''Dobro dobro daje''

''Lasta'' dobila odobrenje Skupštine vjerovnika - uskoro kreće proizvodnja

Lasta se ovih dana ''ušminkava'' i priprema kako bi iz ove tvornice izašle slastice koje su obilježile djetinjstvo mnogih širom Europe.
Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 09. 2018. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  Bljesak.info / ''Lasta'' Čapljina

Sa radošću je u Čapljini dočekana vijest da će nekadašnji gigant bivše države, tvornica keksa i vafla Čapljina, ponovno krenuti sa proizvodnjom.

Lasta, koja je simbol Čapljine, ovih dana se ''ušminkava'' i priprema kako bi iz ove tvornice izašle slastice koje su obilježile djetinjstvo mnogih širom Europe.

Da će proizvodnja krenuti potvrdila je za BH radio 1 Behrija Huseinbegović, koja ipak nije htjela odavati previše informacija.

''Mogu vam samo reći da se vrše temeljne pripreme da ponovno krene proizvodnja u Lasti. Oprema nije dugo radila, trenutno se radi na čišćenju i osposobljavanju iste. Ono što je važno jeste da je Skupština vjerovnika donijela odluku da se u Lasti može pokrenuti proizvodnja'', rekla je Huseinbegović za BH Radio 1.

Bljesak.info doznao je kako su proteklih dana nekadašnji radnici Laste pozvani na razgovor te kako im je ponuđeno radno mjesto u ovoj tvornici.

Podsjetimo, proizvodnja u "Lasti" stala je krajem 2016. godine, kada je tadašnji direktor Ivan Raguž radnicima rekao kako se ide na kolektivni godišnji odmor.

Obustava proizvodnje obznanjena je 26. siječnja 2017. godine kada su radnici upućeni kućama, a od tada kapija tvornice stoji zaključana, a proizvodni pogoni ugašeni.

Tvornica keksa i vafla ''Lasta'' Čapljina bila je sinonim za kvalitetu i odličan proizvod, a kao takva bila je odličan brend Čapljine ali i cijele države.

Lasta je prodavala ogromne količine keksa i vafla na tržištu koje se svakog dana širilo, a kako je tržište bilo više, tako je i Lasta zapošljavala sve veći broj radnika. Lastu je 2001. godine preuzelo Zvečevo, čuveni konditorski gigant iz Požege u Hrvatskoj, poduzeće koje se ponosi da je proizvelo prvu čokoladu s rižom na svijetu.

Takav razvoj čapljinske tvornice nije dao naslutiti epilog koji se dogodio 2017. godine. Radnici, ali i čapljinska društvena zajednica nadali su se da je to početak nekog novog, uspješnog doba i nisu slutili da će 16 godina kasnije tvornica biti na samom dnu.

Tvornica koja je nekad imala skoro 1.100 radnika posljednjih godina je zapošljavala tek deseti dio od tog broja.

Kopirati
Drag cursor here to close