Podcast Imam Ideju

Ladislav Bevanda: Bolesno nam fali ruku da se iskoristi sav potencijal

U podcastu "Imam ideju" portala Bljesak.info ugostili smo gospodina Ladislava Bevandu, direktora, vlasnika i utemeljitelja građevne tvrtke Hering d.d.
Gospodarstvo / Tvrtke | 28. 04. 2022. u 10:01 Miljenko BUHAČ
BLJESAK PODCAST | IMAM IDEJU #4

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U podcastu "Imam ideju" portala Bljesak.info ugostili smo gospodina Ladislava Bevandu, direktora, vlasnika i utemeljitelja građevne tvrtke Hering d.d.

Nije bilo lako privoljeti gospodina Bevandu za ovaj javni nastup, ali nam imponira što je odabrao upravo ovaj trenutak i ovaj mediji, stoga mu se najsrdačnije zahvaljujemo.

Tvrtka Hering d.d. jedna je od onih koje spadaju u sami vrh hijerarhije u građevinskoj branši, ne samo po rezultatima nego i po ukupnoj povijesti - još od 1993. godine.

Video: Bevanda o tenderima, natječajima, interesnim skupinama ...

"Imamo oko 400 uposlenih, među kojima zavidan broj inženjerskog osoblja, imamo tim koji donosi ključne odluke, radimo na tržištima Hrvatske, BiH, radili smo u Makedoniji. Probamo se izboriti za svoju tržnu nišu, kao složen i zahtjevan građevinski projekt. Različite su uloge, negdje smo podizvođači, negdje partneri, negdje samostalno. To sve definira složenost, obuhvat i veličina projekta, a međunarodne financijske institucije određuju pravila po kojima se igra", kaže Bevanda, objašnjavajući u nastavku razgovora veliki broj zanimljivih informacija.

Video: Privatnici i javna poduzeća

"Građevinski projekti se tri puta planiraju, jednom kad netko pokuša nacrtati, jednom kad netko proba ponuditi ili više i treći put kad je stvarno tu pa ga treba napraviti. Za sve to što se događa treba jedan dobar tim ljudi koji to razumiju, koji to poznaju, i to ne nastaje preko dana, to malo traje, a ipak je to zanat, koji ne izgleda nemoguće, ali treba uzeti u obzir da smo mi ekipa koja dugo traje, imali smo dobre škole, nismo pali s Marsa", kaže naš gost o tome kako se projekti osmišljavaju i kreću u konačnu realizaciju.

Video: Bevanda o problemu nedostatka radne snage: Nas više na broj nema!

Razgovarali smo i o temama kao što su utjecaj velikih globalnih poremećaja (primjer pandemije) na poslovanje, o aktualnom trenutku građevinske branše, problemima s kojima se svakodnevno suočava.

Također nas je zanimalo koliko sve to izgleda brzo ili sporo, s obzirom na to da se Koridor 5c gradi godinama, ali običnom građaninu to sve izgleda presporo.

Zanimljiva su i razmišljanja našeg gosta o samim procedurama koje usporavaju javne projekte, primjerice 'fenomen' poništavanja i dugih procesa u javnim natječajima, o problemima pravne nesigurnosti investitora, odnosu javnog i privatnog sektora, sindromu odlaska radne snage iz BiH... te još nekim ključnim temama koje možete čuti iz priloženih video zapisa.

Video: Bevanda: Namjera je jedino što razlikuje čovjeka od čovjeka!
Kopirati
Drag cursor here to close