Imtec isporučio skener za digitalizaciju knjiga

Knjige i vrijedne publikacije biće sačuvane od propadanja

Imtec: Pratimo nove tehnologije i digitaliziramo poslovanje naših klijenata.
Gospodarstvo / Tvrtke | 18. 08. 2021. u 08:03 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić“ u Tuzli isporučen je skener za digitalizaciju knjiga. Radi se o modelu Bookeye 5, najnovije generacije, vrijednom preko 27 000 KM. Uposlenima u Biblioteci pružena je adekvatna obuka, pa će vrijedna kulturna građa uskoro biti dostupna svim građanima Tuzle.

Prema riječima direktorice Biblioteke Mirne Trifković, cilj procesa digitalizacije je da se knjige, stari časopisi i periodična izdanja sačuvaju od daljnjeg propadanja: “Ove vrijedne kolekcije želimo učiniti dostupnim za sve, onako kako to rade suvremene zemlje s kojima smo razmijenili iskustva. To su vrijedna monografska i serijska izdanja, efemerna zavičajna građa.”

Izvršni direktor IMTEC d.o.o. Jasmin Popaja kazao je da ova kompanija nastavlja pratiti nove tehnologije, pružajući podršku u edukaciji, instalaciji i održavanju ove vrijedne opreme: “Misija IMTEC-a je i partnerstvo s kompanijama i organizacijama u digitalizaciji njihovog poslovanja, kako bi što kvalitetnije zadovoljili potrebe njihovih klijenata. Nabavka profesionalnog skenera za knjige je važan korak u digitalizaciji bibliotečke građe i popularizaciji biblioteka među novim generacijama. Partnerstvo sa njemačkom kompanijom Image Access, koja je proizvođač ovog skenera, omogućava nam tržišnu konkurentnost i kompetenciju u distribuciji profesionalnih tehnoloških rješenja.” Više možete pročitati OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close