Zračna muka se nastavlja

Kako mislite da će turisti dolaziti u Mostar?

Grad na Neretvi se pompozno reklamira kao "najuzbudljivije mjesto na svijetu", ali glavno pitanje ostaje - kako doći do tog uzbuđenja? Avionom? Malo sutra!
Gospodarstvo / Tvrtke | 08. 03. 2023. u 16:15 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Berlinu na najvećem svjetskom sajmu turizma, Grad Mostar se predstavio pod sloganom " The most exciting destination in the World". Niste jedini koji će napraviti neku grimasu na ovo, ali dopustimo da je reklama ipak reklama i da, ma koliko bila daleko od istine, služi svrsi. A svrha, zbog nje je delegacija valjda i otišla u Berlin, je privući turiste iz cijelog svijeta u Mostar i Hercegovinu.

Doduše, neki su se ovdje već našalili sa sloganom, prekrstivši ga u "The most exciting devastation in the World", ali ovaj put ćemo ipak pozitivno. Dakle, zamislit ćemo da prosječan zapadni turist zagrize i potvrdi interes za posjetiti ovu uzbudljivu destinaciju, sa svim njezinim manama i vrlinama, dakle prirodom i devastacijom.

I onda potraži način za dolazak ovdje - i ima što vidjeti - nema direktne avio linije, nego se mora truckati do Mostara, kao do, recimo, Foče ili Bugojna. A, iskreno, jeste li se spremni natjerati iz ovih stopa voziti do Foče ili Bugojna, bez velike potrebe? Odbija vas i sama pomisao na put, zar ne? Bez obzira koliko su ta dva grada divna i uzbudljiva, reći će neki, možda i najuzbudljivija na svijetu, vi samo odmahnete rukom.

Da, turisti danas, pogotovo ako su navikli na komfor s godinama, traže što manje "heklanja" i što manje nepotrebnog gubljenja vremena u dosadnom, jednoličnom transportu. Dakle, Mostar, ako hoće biti turistička destinacija, on mora jednom zauvijek riješiti pitanje zračne muke. Odnosno, zračne luke.

Ili, što bi popularna stranica na Facebooku, Ters, plastično kazala - A čime će ti turisti koje namamimo u Berlinu doći do nas? Ćićkom? (Za one koji ne znaju, u pitanju je autobusni prijevoznik)

Foto: Ters / Facebook

Dakle, aerodrom. Nešto poput Tuzle, koja se stalno otvara svijetu i uvodi nove linije, a do koje nam je dalje doći nego iz nje letjeti u Pariz (stavite se onda u kožu stranaca, kojima je Mostar iz Tuzle kao do na kraj svijeta).

Naša zračna luka, sa samo pet putnika u siječnju, sa subvencijama koje, po rezultatima, odoše nigdje, mora postati ono što joj ime kaže - aerodrom. A današnji turisti dolaze avionom. Kao što i mi odavde nećemo daleko ako nemamo vezu do tamo avionom.

Dok se to ne sredi, uzalud nam slogani i priča o najuzbudljivijem mjestu na svijetu. Možemo je okačiti mačku o rep. Ili rep aviona. U Splitu, Zadru, Sarajevu, Dubrovniku, Tuzli ...

Kopirati
Drag cursor here to close