Poražavajuće

Kad upravljaju pogodni onda imaš dug veći od 8 milijardi KM

Naš najveći dužnik duži niz godina je GRAS Sarajevo čiji dug u ovom trenutku iznosi 21,7 milijuna KM.
Gospodarstvo / Tvrtke | 07. 11. 2019. u 23:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 80.000 zaposlenih radi u većinski javnim poduzećima. Takvih je 548 u cijeloj BiH, a njihov ukupan dug prešao je 8 milijardi maraka.

"U strukturi dugoročnih obveza svakako dominiraju dugoročni krediti, dok u strukturi kratkoročnih obveza imamo značajno sudjelovanje poreskih obveza i obveza prema dobavljačima što neminovno ima uticati i na likvidnost realnog sektora", izjavila je Bobana Čegar iz MMF-a.

Samo dio tog duga odnosi se na onaj prema Upravi za neizravno oporezivanje, prenosi N1.

"Naš najveći dužnik duži niz godina je GRAS Sarajevo čiji dug u ovom trenutku iznosi 21,7 milijuna KM. Sarajevska pivara je također jedna od međutim to se poduzeće nalazi u reprogramu duga", kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

GRAS je na drugom mjestu po nivou ukupnog zaduženja. Iza njega se nalazi niz rudnika, a ispred jedino Željeznice FBiH. Trenutni dug ovog poduzeća prema podatcima MMF-a prelazi 203 milijuna.

"Oko 500 milijuna su krediti po osnovu obnove željezničke infrastrukture, nabavka teretnih vagona iz portugalskog kredita i dug prema Poreznoj upravi. Nemoguće je očekivati da Željeznice FBiH prave koridor 5C iz vlastitih sredstava, a da se isti takav cestovni gradi od akciza", poručio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Stanje u javnom sektoru je poražavajuće jer poduzećima upravlja stranački, a ne stručni kadar suglasni su stručnjaci.

"Za mene ne bi bilo ništa neobično, naprotiv bilo bi jako afirmativno da jedno neko državno poduzeće vodi strani menadžer", ocijenio je Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Ključno je pitanje, ima li država jednak odnos prema privatnom i javnom?

"Za državna poduzeća nema stečaja, za njih postoje subvencije, državna poduzeća nemaju obvezu da transferiraju dividendu, državna poduzeća mogu računati na fiskalne poticaje", smatra Anto Domazet, profesor na EFSA.

Malo je gospodarskih subjekata u BiH koja MMF ocjenjuje kao financijski zdrava. Među prvih deset nalazi se 5 komunalnih poduzeća i dvije veterinarske stanice. Najveće zdravo javno pouzeće je Igman Konjic.

Kopirati
Drag cursor here to close