Zašto je gigant pao?

Izvještaj policije o Aluminiju: Prodaja ispod cijene i off shore kompanije

Suština izvještaja Financijske policije je to da je mostarski Aluminij godinama je svoj glavni proizvod prodavao jeftinije od proizvodne cijene.
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 06. 2020. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uprava gospodarskog društva je u većini slučajeva zaključenim ugovorima s kupcima prouzrokovala štetu gospodarskom društvu „Aluminij“ d.d. Mostar na način da se prodajna cijena proizvoda 'formirala' na razinu koja je ispod ekonomski opravdane cijene što je rezultiralo stvaranje gubitka prodajom proizvoda  (trupci, inogt, blok, žica) gospodarskog društva „Aluminij“ d.d. Mostar'', navedeno je u izvještaju Financijske policije koji je u posjedu sarajevskog Oslobođenja.

U izvještaju se tvrdi kako se radi o poslovnoj politici uprava i nadzornih odbora gospodarskog društva ''koju je nemoguće ekonomski opravdati i objasniti jer je ista vođena mimo ekonomskih principa i tržišne logike i kao takva je vodila ka neminovnom zaustavljanju proizvodnje i otpuštanju uposlenih''.

Oslobođenje piše kako je suština izvještaja to da je mostarski Aluminij godinama je svoj glavni proizvod prodavao jeftinije od proizvodne cijene.

Glavni partneri

''Najveći dio aluminija prodanog po damping cijenama otkupile su off shore kompanije s Malte koje su povezane s Prvim plinarskim društvom (PPD) iz Hrvatske, odnosno sa ruskom kompanijom Gazprom. Osim toga što su proruskim kompanijama aluminij prodavali jeftinije nego što su ga proizvodili, čelnici mostarske kompanije su od istih off shore kompanija kupovali struju po cijeni koju su plaćali skuplje od tadašnje prosječne osnovne cijene po burzi HUPEX. Poslovi između Alumija i Gazpromovih partnera iz off shore zone vrijedni su oko pola milijarde maraka'', piše Oslobođenje navodeći kako je to suština izvještaja Financijske policije Federacije BiH koji je sačinjen krajem svibnja ove godine.

Oslobođenje piše kako je PPD glavni je Gazpromov zastupnik u Hrvatskoj. Firma je formalno registrirana u Vukovaru i dio je grupacije Energia naturalis u okviru koje djeluje najmanje 20 kompanija.

''PPD je od 2015. godine imao svoj ogranak u BiH, koji je djelovao kao PPD BiH, a kasnije je ta ispostava promijenila ime u Erdal d.o.o. Sarajevo. Formalni osnivač Erdal d.o.o. Sarajevo je Coast Line Commodities LTD sa Malte. Prema dokumentima Konkurencijskog vijeća BiH vlasnik grupacije Energia Naturalis d.o.o. Vukovar, u okviru koje djeluje PPD, je nepoznato fizičko lice koje je većinski vlasnik i PPD-a. Ista nepoznata osoba je suvlasnik i većinski vlasnik društva Open Solutions Limited sa sjedištem na Malti. Nadalje, firma Open Solutions Limited sa Malte formalni je vlasnik Coast Line Commodities čije je sjedište na istoj adresi, Sir Adrian Dingli Street, Silema SLM 1902 Malta. Kompanija Coast Line Commodities, već smo naveli, vlasnik je kompanije Erdal d.o.o. Sarajevo, koje je osnovano 2015. godine pod imenom - PPD BiH. Upravo su ove kompanije bile glavni partneri mostarskom Aluminiju od 2016. godine do trenutka gašenja proizvodnje'', navodi Oslobođenje.

Firma s Malte

Prema nalazu Financijske policije, tijekom 2016. godine, Aluminij d.d. Mostar je firmi Energy Commodities Trading s Malte prodao svoje proizvode u ukupnom iznosu od 26.734.809,05 maraka. Iste, 2016. godine firma Erdal Trading ltd, također registrirana na Malti, kupila je od Aluminija, po damping cijeni, robu za oko 16 milijuna maraka.

Već naredne 2017. godine Aluminij je, po cijenama nižim od proizvodne, prodao kompaniji Erdal Trading s Malte svoje proizvode u vrijednosti od 100 milijuna maraka.

Godinu kasnije, Erdal Trading je od Aluminija kupio proizvode za 134 milijuna maraka, dok je 2019. godine Aluminij ovoj off shore kompaniji prodao robu vrijednu 12,3 milijuna maraka.

Tijekom iste četiri godine, Aluminij je svoje proizvode po cijeni manjoj od proizvodne prodavao i kompaniji PPD Sarajevo. Ukupna vrijednost posla između Aluminija i PPD Sarajevo, po osnovu prodaje/kupovine aluminijskih blokova i trupaca bila je oko 28 miliona maraka.

To znači da je Aluminij d.d. Mostar za četiri godine, samo preko kompanija povezanih s proruskom grupacijom Energia Naturalis, prodao svoje proizvode vrijedne 314 miliona maraka. Prodajna cijena aluminija, utvrdili su financijski policajci, bila je niža od proizvodne.

Otkup duga

''Za 2017. godinu je karakteristična jedinična cijena električne energije koja je ostvarena u poslovanju tj. trgovini električnom energijom sa JP Elektroprivreda BIH d.d. Sarajevo, te nagli raskid suradnje i ulazak privrednog društva PPD d.o.o. Sarajevo'', navedeno je u izvještaju Financijske policije.

Ranije je objavljivano da je bankovne garancije za kupovinu struje od Elektroprivrede BiH mostarskom Aluminiju izdala ruska Sberbanka, ali je ugovor raskinut, te se u lipnju 2017. godine  ova kompanija okrenula – PPD-u, firmi povezanoj sa ruskim energetskim gigantom - Gazprom.

''PPD d.o.o. je bio strateški partner i kroz električnu energiju, kredite i prijedlog je dat PPD-u da restrukturira dug električne energije, za što je bio i zainteresiran, te su navedena dokumenta prošla i upravljačka i nadzorna tijela i pregovori su nastavljeni s EPHZHB od strane PPD, o otkupu duga, da bi u 9. mjesecu 2017. godine EPHZHB blokirala Aluminij i dalje su pregovori propali. Tijekom 4. mjeseca, pored paralelizma pregovora sa EPBIH, donese se odluka Uprave o raspisivanju pozivnog tendera koji je poslan na 15-20 adresa od Slovenije, Hrvatske, Češke, BiH i Srbije, prema proizvođačima električne energije i trgovcima koji se bave prodajom električne energije'', kazao je tokom saslušanja inspektorima Financijske policije bivši direktor Aluminija Mario Gadžić.

Struja

Tijekom prvih šest mjeseci 2017.godine Aluminij d.d. Mostar kupovao je struju od Elektroprivrede BiH po cijenu od 38, odnosno 34 eura po MWh. Međutim, kada je u srpnju 2017. godine sklopljen ugovor s kompanijom PPD Sarajevo, Aluminij je, prva tri ugovorna mjeseca, struju plaćao 49 eura po MWh.

 


U listopadu 2017. godine Aluminij je PPD-u plaćao struju 50 eura pi MWh, dok je u studenom iste godine cijena porasla na 62 eura.

''Za primjer ćemo uzeti rujan 2017. godine. Aluminij je od PPD-a tada kupio 127.203 MWh po cijeni od 49 eura po MWh. Prema izvještaju s burze HUPEX, prosječna cijena električne energije u rujnu 2017. godine je bila 42 eura po MWh, što je za 7 eura jeftinije od cijene koju je Aluminij plaćao PPD-u. Dakle, samo na osnovu tržišne razlike u cijeni, PPD je u rujnu 2017. godine zaradio oko milijun eura'', navodi Oslobođenje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close