Puhanje u hladno

Izgubljeno povjerenje: Čeka li turističke vinjete sudbina Mostar Parkinga?

Navedeno je kako je JP Mostar Parking d.o.o. dužno voditi evidenciju o vozilima koja su oslobođenja plaćanja. No, povjerenje u to poduzeće je splasnulo.
Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 02. 2023. u 09:41 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svaka plaćena vinjeta evidentira se u elektroničkom sustavu koji će osigurati JP Mostar Parking d.o.o.'', navodi se u ''Odluci o uvođenju naknade za uporabu lokalnih prometnica za posebne kategorije vozila na području Grada Mostara – vinjete'', koju je usvojilo Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici.

No, budući da se mostarsko poduzeće zaduženo za naplatu parkinga nije proslavilo sa sustavom zbog kojeg je nastao kaos a i prijetnje sudovima, puno je razloga za sumnju da će ovako veliki iskorak proći glatko zbog uloge poduzeća koje je očito nedoraslo za zalogaje koji mu se nameću.

Pod okom Parkinga

U odluci se navodi kako se ''za provedbu ove Odluke zadužuje Javno poduzeće Mostar Parking kojem se ovom Odlukom daje ovlaštenje da u ime i za račun Grada sklopi Ugovore o posredovanju sa zainteresiranim osobama''.

Naime, odlukom je određeno da se na lokalnim putevima u Gradu Mostaru naplaćuje naknada za uporabu lokalnih prometnica za sva vozila s više od sedam sjedišta.
Odlučeno je i da se svaka plaćena vinjeta evidentira u elektroničkom sustavu koji će osigurati JP Mostar Parking d.o.o., a obvezniku se izdaje potvrda o uplaćenoj naknadi u pisanom ili elektroničkom obliku.

Nadzor nad primjenom ove odluke obavljat će kontrolori Javnog poduzeća Mostar Parking d.o.o., a ako se nadzorom iz stavka 1. ovog članka utvrdi da vozač prometuje bez ranije uredno plaćene vinjete, kontrolor JP Mostar Parking d.o.o. će sačiniti zapisnik te pokrenuti postupak u skladu sa Zakonom o prekršajima.

Od plaćanja naknade izuzimaju se autobusi koji obavljaju javni prijevoz u skladu sa Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije BiH te vozila koja obavljaju prijevoz djece u školu.

Tako su poduzeća koja se bave javnim linijskim prijevozom putnika u cestovnom prometu dužni najkasnije do početka godine dostaviti u JP Mostar Parking d.o.o. registarske oznake vozila koja će se koristiti za prijevoz učenika ili putnika te materijalni dokaz iz kojeg se može utvrditi da će se to vozilo koristiti za svrhe obavljanja djelatnosti prijevoza učenika ili putnika. Nakon toga bi ta vozila trebala biti isključena iz naknade.

Navedeno je kako je JP Mostar Parking d.o.o. dužno voditi evidenciju o vozilima koja su oslobođenja plaćanja.

Cijene

Cijene još uvijek nisu definirane, ali je prema prijedlogu u odluci navedeno da se za 48 sati korištenja vinjete one se kreću od 25 KM za vozilo i autobus od 8 do 14 mjesta, 45 KM za autobus od 15 do 30 mjesta te 80 KM za autobus iznad 30 mjesta.

Cijena vinjete za razdoblje od sedam dana iznosi od 60 KM do 210 KM dok se prijevoznicima koji imaju vozila registrirana u Policijskoj potaji Mostar omogućuje se plaćanje godišnje naknade za ta vozila. Te cijene će se kretati od 300 KM do 1.300 KM, ovisno o broju sjedećih mjesta u vozilima.

U Odluci stoji kako će su sredstva ostvarena od naknade namjenska sredstva i da će se koristiti za financiranje izgradnje, uređenja i rekonstrukcije lokalnih cesta te izgradnju nogostupa, parkinga, ulične javne rasvjete, šetnica, staza..., te za, kako je navedeno, ''projekte od posebnog interesa za Grad''.

Travanj

Pored toga, uprihodovani novac koristit će se i za održavanje čistoće i nabavku urbanog mobilijara, troškove JP Mostar Parking u vezi s pripremom i provedbom ove odluke te za razvoj i unaprjeđenje turističke infrastrukture.

Kako je nedavno medijima potvrdio savjetnik mostarskog gradonačelnika, Marin Čuljak, sve bi trebalo krenuti u travnju ove godine, početkom ove turističke sezone i ona bi trebala osigurati višestruko povećanje prihoda od turizma.

''Mi smo prije godinu i pol dana, zajedno s UNESCO-om, pokušali napraviti koncept koji ima za cilj staviti u sustav kompletne turističke potencijale Mostara, kako one u vlasništvu Grada tako i one u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu drugih institucija koje nisu gradske, a prepoznate su kao turistički potencijal. Sukladno toj ideji, izradili smo elaborat koji je završen u listopadu i koji se odnosi na menadžment upravljanja turizmom u gradu Mostaru'', kazao je Čuljak.

Novi sustav

Projekt, naveo je, za cilj ima staviti u jednu karticu, na jedno mjesto sve ono što Mostar turistima nudi, od skoka sa Starog mosta do posjete muzejima, kao i gastronomsku ponudu.

''Ono što je jako važno je da želimo integrirati gradska poduzeća, kao što je 'Mostar bus' koje će sasvim sigurno imati ulogu u prijevozu gostiju, kako u Mostaru, tako i po Hercegovini'', rekao je Čuljak te dodao kako će se ''Mostar pass'' uglavnom prodavati putem interneta.

''Kad je sami sustav prodaje u pitanju, glavni kanal prodaje bit će turističke agencije jer je naše istraživanje pokazalo da preko 90 posto turista dolazi u grad preko agencija. 'Mostar pass' bit će u formi QR koda i neće biti fizičkih kartica'', pojasnio je Čuljak.

Sustav naplate neće imati veze sa sustavom Mostar Parkinga koji je izazvao veliku buru u javnosti. Iako je dosadašni sustav, koji ne radi, prilagodljiv potrebama ovakve evidencije, radi se novi. Gradsko poduzeće će samo provjeravati naplatu ali povjerenje javnosti u ovo poduzeće je nikakvo pa će i uvođenje vinjete biti pod povećalom ali i sumnjom da, kao i u slučaju parkinga, neki mogu, a neki ne mogu.

Kopirati
Drag cursor here to close