20 posto radnika

HP Mostar o najavljenom štrajku: Stvara se negativna reputacija Društva

Istaknuli su kako u Društvu djeluju dvije sindikalne organizacije, a da je štrajk upozorenja najavio NSDHP, koji predstavlja 20 posto od ukupnog broja radnika.
Gospodarstvo / Tvrtke | 26. 01. 2024. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom najavljenog štrajka upozorenja Nezavisnog Sindikata djelatnika HP Mostar, oglasili su se iz Hrvatske pošte d.o.o. Mostar navodeći, kako kažu, relevantne i objektivne činjenice vezane za poslovanje i poslovne aktivnosti koje su poduzimali u 2023. godini u cilju poboljšanja materijalnog položaja radnika Društva.

''Prije svega, želimo konstatirati da je Granski kolektivni ugovor potpisan i objavljen u Službenim novinama  FBiH br. 91 od 24.11.2023. godine. Isti je usuglašen nakon dugotrajnih pregovora sa sindikatima na razini poštanske djelatnosti, a na kojima su sudjelovale Uprave Društva HP Mostar i JP BH pošte, te predstavnici sindikalnih organizacija oba društva.

Također, želimo istaknuti da su novim Granskim kolektivnim ugovorom ne samo zadržana sva postojeća prava radnika, već su se odredbama novog Granskog kolektivnog ugovora utvrdila brojna poboljšanja materijalnog položaja radnika, od kojih izdvajamo: povećanje najniže neto satnice, uvećanja plaće za rad noću, prekovremeni rad i rad na dane tjednog odmora, proširenje liste težih bolesti za koje se radnicima dodjeljuju jednokratne naknade, mjesečno usklađivanje iznosa toplog obroka sa prosječnom plaćom na nivou FBiH'', navode iz ovog poduzeća.

Poboljšanje materijalnog položaja radnika

Ističu kako je je Uprava Društva i prije stupanja na snagu novog Granskog kolektivnog ugovora poduzela niz aktivnosti u cilju poboljšanja materijalnog položaja radnika, na način da je već na početku 2023. godine povećala neto satnicu za 7 posto čime su povećane plaće svim radnicima Društva, u travnju 2023. godine povećane su plaće radnicima na određenim radnim mjestima sa najnižim koeficijentom složenosti, dok je u listopadu 2023. godine povećana plaća za 5 posto svim radnicima sa srednjom stručnom spremom.

''Osim toga, od početka 2023. godine donesena je odluka o mjesečnom usklađivanju iznosa toplog obroka sa prosječnom plaćom na nivou FBiH.

Uzimajući u obzir sve navedene poduzete aktivnosti u cilju poboljšanja materijalnog stanja radnika, ukupna primanja radnika u 2023. godinu, u usporedbi  s 2022. godinom, su imala srast plaća za 9 posto  u odnosu na 2022. godinu te rast ostalih primanja za 16 posto  (topli obrok, regres, prijevoz, naknade za vjerske blagdane, pomoći radnicima i druge naknade) u odnosu na 2022. godinu'', navode.

Dvije sindikalne organizacije

Napominju kako je Društvo u 2023. godini isplatilo Uskrsnicu, Božićnicu, regres, naknadu za Dan pošte, naknadu za poslovni rezultat, kao i pomoć radnicima temeljem Uredbe Vlade FBiH u kumulativnom iznosu od 1.400 KM neto po radniku.

Istaknuli su kako u Društvu djeluju dvije sindikalne organizacije, a da je štrajk upozorenja najavio NSDHP, koji predstavlja 20 posto od ukupnog broja radnika.

Uprava Društva, kako ističu, smatra da ovakvim postupanjem NSDHP ne pridonosi poboljšanju materijalnog statusa radnika, nego stvara negativnu reputaciju Društvu u kojem i oni ostvaruju svoju egzistenciju zajedno sa svim ostalim radnicima.

Podsjećamo, sukladno odluci Predsjedništva Nezavisnog Sindikata djelatnika HP Mostar, u subotu 27. siječnja s početkom u 11 sati, djelatnici Hrvatske Pošte Mostar će održati štrajk upozorenja.

Kopirati
Drag cursor here to close