Svečano slavlje

Granična policija BiH slavi 21. rođendan

"Granična policija izrasla u prepoznatljivu, organizacijski i funkcionalno stabilnu agenciju bez obzira na sve poteškoće te je i dalje najveći problem ove agencije kadrovska nepopunjenost i nedostatak materijalno-tehničkih sredstava", kazao je Galić.
Gospodarstvo / Tvrtke | 07. 06. 2021. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Dana i 21. godišnjice Granične policije (GP) BiH u Glavnom uredu u Sarajevu je upriličena prigodna svečanost na kojoj su uručena priznanja državnim službenicima i zaposlenicima.

Obraćajući se prisutnima, direktor GPBiH Zoran Galić kazao je da je Granična policija izrasla u prepoznatljivu, organizacijski i funkcionalno stabilnu agenciju bez obzira na sve poteškoće te da je i dalje najveći problem ove agencije kadrovska nepopunjenost i nedostatak materijalno-tehničkih sredstava, priopćeno je iz GPBiH.

"Želio bih na neki način izraziti nezadovoljstvo jer, povodom današnje svečane ceremonije nismo dobili podršku krovne institucije Ministarstva sigurnosti BiH. GPBiH uvijek je bila otvorena za suradnju i vjerujem da je upravo suradnja ključna u rješavanju mnogobrojnih pitanja, pogotovo globalnih problema s kojima se suočavamo, a to je prije svega migrantska kriza, a onda pandemija covida-19 i drugo. U takvim globalnim izazovima, politička pitanja moramo ostaviti po strani i ulagati u to da BiH i njeni građani budu sigurni u svojoj zemlji", kazao je Galić.

Dodao je kako su migrantska kriza i pandemija koronavirusa donijeli nove izazove i probleme.

"Od samog početka migrantske krize GPBiH je prepuštena sama sebi. Osobno sam na samom početku migrantske krize upozoravao Ministarstvo sigurnosti na sve nedostatke i manjkavost postojećih zakonskih i podzakonskih akata, kao i Pravilnika o unutarnjoj organizaciji GPBiH te da je nužno raditi na jačanju kapaciteta Granične policije kako bismo se uspješno izborili s migrantskom krizom, ali ni prije pet godina, ni do danas, nismo naišli na razumijevanje vlasti", izjavio je Galić.

Foto: PR / Granična policija BiH obilježila 21. godišnjicu postojanja

Prisutnima se obratio i zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović koji kazao da je ova policijska agencija izrasla u profesionalnu agenciju i da je najbitnija karika u borbi protiv organiziranog kriminala, o čemu svjedoče i brojne akcije GPBiH.

"Pohvale za posebne zasluge u radu i iskazani doprinos u podizanju ugleda GPBiH" direktor Galić uručio je državnim službenicama Mirsadi Alić, Sandri Dujmušić i Stani Gavrić, te zaposlenicima Ljiljani Terzić, Zoranu Soldi i Seadu Polovini, dok će ovo priznanje zaposlenicima Admiru Omerbegoviću i Nataši Prodanović biti uručeno naknadno.

Policijska medalja za hrabrost 

Za nagradu "Policijska medalja za hrabrost" predloženi su policijski službenici Centralnog istražnog ureda GPBiH Rejhan Raković i Nermin Burzić, a za "Srebrenu policijsku značku" Đorđo Kusmuk, Predrag Radanović, Dinko Tvrtković, Alija Bajrica, Željko Mioč, Milo Cvijetić, Josip Mandurić, Edis Spahić, Edin Husomanović i Emir Škaljo.

Za "Zlatnu policijsku značku" predloženi su Svevlad Hofman, Pero Milivojević, Almir Bašić, Nikola Drapić, Muamer Fazlagić, Stanislava Benković, Siniša Radović, Dragan Krvavac i Amir Beganović.

Foto: PR / Granična policija BiH obilježila 21. godišnjicu postojanja

Za kolektivne nagrade "Zastava Ministarstva sigurnosti BiH" predložene su Jedinica granične policije Višegrad, Jedinica granične policije Hum i Odsjek za istrage pri Centralnom istražnom uredu, dok su za "Reljefni grb BiH" predložene Jedinica granične policije Gradiška, Jedinica za podršku i kontrolu Terenskog ureda Istok Višegrad i Jedinica granične policije Gorica. Spomenuta priznanja policijskim službenicima bit će uručena naknadno.

"Pohvalnice za poseban doprinos, rezultate rada i profesionalizam prilikom obavljanja poslova i zadataka" bit će uručene i policijskim službenicima Oliveri Stanišić, Bojanu Radojkoviću, Hajrudinu Podžiću, Eldinu Smailagiću, Žarku Milinkoviću, Mersudinu Omerhodžiću, Irhadu Mešiću, Igoru Grahovcu, Hrvoju Zrinušiću i Josipu Žuljeviću.

Direktor Granične policije BiH ovom prilikom uručio je i zahvalnice predstavnicima bh. agencija za provođenje zakona s kojima ova policijska agencija surađuje u brojnim operativnim akcijama i borbi protiv nezakonitih migracija i sprječavanju svakog oblika kriminaliteta te partnerima koji su dali poseban doprinos u radu GPBiH, putem materijalno-tehničkih sredstava, financijske podrške i obuka za policijske službenike ove policijske agencije.

Zahvalnica Cikotiću

Zahvalnica je trebala biti uručena i ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, međutim zbog njegovog odsustva bit će naknadno uručena.

Svečanosti obilježavanja Dana Granične policije BiH prisustvovali su rukovoditelji osnovnih organizacijskih jedinica i nagrađeni službenici GPBiH, a među gostima bili su predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Službe za poslove sa strancima BiH, MUP-a RS, FUP-a, MUP-a HNŽ-a, Policije Brčko Distrikta, Ministarstva pravde, Unsko-sanskog kantona, veleposlanstava Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske u BiH, IOM-a, UNDP-a i drugih.

Zahvalnice će biti uručene i Agenciji za policijsku podršku, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, MUP-u Zapadnohercegovačke županije, MUP-u Posavske županije, Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, Veleposlanstvu Velike Britanije, Republike Turske, Republike Srbije te Fahrudinu Radončiću jer je kao tadašnji ministar sigurnosti BiH iz vlastitih sredstava nabavio 3.000 zaštitnih maski i 4.500 zaštitnih rukavica za pripadnike GPBiH s ciljem sprečavanja širenja covida-19, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close