Sa sjednice

Donesen znatno uvećan Financijski plan ZZO HNŽ za 2024. godinu

Upravno vijeće Zavoda razmatralo je i donijelo znatno uvećan Financijski plan Zavoda za 2024. godinu u odnosu na 2023. godinu...
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 12. 2023. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Na 15. sjednici Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ održanoj 11.12.2023. godine članovi Vijeća su razmatrali i donijeli Financijski plan za 2024. godinu, koji je predložen od strane direktorice Zavoda, Ane Vidačak, dr. med. Osim navedenog razmatrani su i usvojeni izvodi iz zapisnika s prethodnih sjednica, Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda za 2023. godinu (Rebalans II), 12 odluka, dva pravilnika, jednu smjernicu, te Plan javnih nabava, Plan rada Stručne službe Zavoda i Program rada Upravnog vijeća za 2024. godinu.

198.458.000 KM

Upravno vijeće Zavoda razmatralo je i donijelo znatno uvećan Financijski plan Zavoda za 2024. godinu u odnosu na 2023. godinu gdje su sredstva primarno usmjerena na proširenje prava osiguranika. Ukupni iznos Financijskog plana Zavoda za 2024. godinu iznosi 198.458.000 KM.

Sredstva, osim na proširenje prava osiguranika, planirana su i za ugovorne zdravstvene ustanove u HNŽ i to 15.000.000 KM za bolničku zdravstvenu zaštitu i 7.000.000 KM za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Članovi Upravnog vijeće Zavoda razmatrali su i usvojili Izmjene i dopune Financijskog plana za 2023. godinu (Rebalans II) u kojem su planirani ukupni prihodi u iznosu od 191.094.000 KM.

Upravno vijeće Zavoda je razmatralo i donijelo Odluku o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora i Sporazuma o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim osobama Zavoda izvan HNŽ za 2024. godinu i Odluku o izboru zdravstvenih ustanova s kojima će Zavod sklopiti ugovore o pružanju zdravstvenih usluga koje se financiraju iz sredstava Zavoda za 2024.godinu u HNŽ.

Pravilnik o sufinanciranju/refundiranju troškova

Članovi Upravnog vijeća razmatrali su i usvojili Pravilnik o sufinanciranju/refundiranju troškova nabave lijekova, medicinskih sredstava, specifičnih ortopedskih pomagala, testova i liječenja u inozemstvu kojim se značajno proširuju prava osiguranih osoba Zavoda.

Razmatran je i usvojen Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba Zavoda na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju izvan HNŽ kojim se također značajno proširuju i povećavaju prava osiguranika u dijelu uvođenja novih indikacija za medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju, kao i za kardiološku rehabilitaciju i za neuro rehabilitaciju kod odraslih i djece. Naime, prema dosadašnjem Pravilniku, djeca nisu bila obuhvaćena, odnosno uvedena u ovu vrstu prava.

Povećanje sredstava

Upravno vijeće je razmatralo i donijelo Odluku o izmjenama Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala kojom se povećana visina sudjelovanja Zavoda za niz pomagala. Ukupno financijsko povećanje sredstava na razini godine iznosi 473.640 KM.

''Temeljem dostavljenih prijedloga ugovornih zdravstvenih ustanova, udruga i osiguranika za proširenjem prava osiguranika i zaključaka s nedavno održanog sastanka s udrugama, nadležne službe Zavoda izradile su prijedlog proširenja prava koji je sastavni dio Plana rada i Financijskog plana Zavoda za 2024. godinu, gdje su uzete u obzir stvarne potrebe osiguranika, jer je osiguranik/pacijent ključna karika u procesu realiziranja prava osiguranika unutar zdravstvenog sustava‘‘, kazala je direktorica Vidačak.

Pored navedenih dokumenata, Upravno vijeće usvojilo je Zaključak o prihvaćanju Plana provedbe preporuka Ureda za reviziju institucija u F BiH o financijskoj reviziji Zavoda za 2022. godinu, Programa rada Upravnog vijeća Zavoda za 2024.godinu i Odluku o visini cijene zdravstvene iskaznice čija cijena i dalje iznosi 1 KM.

Usvojeni financijski dokumenti Zavoda upućeni su u daljnju proceduru na usvajanje prema Vladi HNŽ i Skupštini HNŽ.

 

Kopirati
Drag cursor here to close