PET/CT

Vitalis demantira demantij ZZO HNŽ: Jesu li Vaši interesi s Medikolom važniji od života osiguranika?

'Za ZZO HNŽ-a Poliklinika Vitalis očigledno nije u Federaciji BiH, nego valjda na Marsu. Zašto čelnici ZZO-a HNŽ-a teško bolesnog pacijenta radije šalju u Split i taj pregled Medikolu plate 1.700,00 EUR-a, umjesto 1.483,00 EUR-a u Vitalisu u Mostaru'
Gospodarstvo / Flash | 17. 11. 2023. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom demantija koji smo danas objavili, gdje je ZZO HNŽ demantirao polikliniku Vitalis u vezi snošenja troškova snimanja PET/CT u ovoj ustanovi - u petak večer iz polikline Vitalis smo dobili demantij na demantij. Iz ove poliklinike tvrde da žele otkriti gomilu neistina koje je ZZO HNŽ iznio u svom demantiju.

Podsjećamo, radi se o načinu primjene Odluke Upravnog vijeća o visini troškova koje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ snosi za dijagnostičku pretragu PET/CT.

Iz poliklinike Vitalis su citate iz demantija objavljenog danas prijepodne - navodili ponaosob, te na svaki dio demantija su poslali svoj odgovor, odnosno 'istinu'.

U nastavku u cijelosti prenosimo priopćenje iz Vitalisa koje smo dobili u petak večer.

1. Citat iz demantija ZZO-a HNŽ: ''Nisu točni navodi u obavijesti Poliklinike Vitalis da je Zavod na svojoj službenoj web stranici iznio tvrdnju da snosi troškove snimanja PET CT-a u Poliklinici Vitalis, te da Zavod onkološke bolesnike mahom šalje u privatnu ustanovu u Republici Hrvatskoj.''

Odgovor Vitalis: Poliklinika Vitalis se u svom priopćenju samo pozvala na obavijest koju je ZZO HNŽ-a 8.11.2023. postavio na svojoj službenoj internetskoj stranici, a u kojoj između ostaloga, stoji: ''O koliko značajnom iskoraku i povećanju prava osiguranika je riječ govori činjenica kako će, od sada, troškove dijagnostičke usluge PET/CT, za sve osiguranike kojima je ova pretraga potrebna, Zavod snositi u cijelosti bez obzira hoće li istu osiguranik dobiti u F BiH ili izvan F BiH.'' ''Novom Odlukom, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K troškove dijagnostičke pretrage PET/CT u zdravstvenim ustanovama F BiH snosi u punom iznosu i to maksimalno dva puta u tijeku 12 mjeseci.'' Dakle, ZZO HNŽ-a je taj koji je pacijente obavijestio da će im snositi troškove PET/CT pregleda u Federaciji BiH, nakon čega su brojni pacijenti kontaktirali Polikliniku Vitalis radi zakazivanja pregleda, da bi od strane ZZO-a HNŽ-a naknadno bili obaviješteni kako im Zavod neće snositi troškove pregleda u Vitalisu, nego ih upućuju u Medikol u Split. Za ZZO HNŽ-a Poliklinika Vitalis očigledno nije u Federaciji BiH, nego valjda na Marsu. Zašto čelnici ZZO-a HNŽ-a teško bolesnog pacijenta radije šalju u Split i taj pregled Medikolu plate 1.700,00 EUR-a, umjesto 1.483,00 EUR-a u Vitalisu u Mostaru, pitanje je na koje ZZO HNŽ-a mora dati odgovor javnosti. Cijela objava ZZO-a HNŽ-a u kojoj najavljuju financiranje PET/CT pregleda u Federaciji BiH dostupna je na sljedećem linku.

2. Citat iz demantija ZZO-a HNŽ: ''Ovim netočnim navodima Poliklinika Vitalis uznemiruje osiguranike Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K i obmanjuje javnost.''

Odgovor Vitalis: Nije Poliklinika Vitalis ta koja uznemiruje osiguranike i obmanjuje javnost, nego upravo ZZO HNŽ-a. Poliklinika Vitalis posjeduje najmoderniji PET/CT uređaj i spremna ga je staviti u funkciju dijagnostike za pacijente, međutim ZZO HNŽ-a je taj koji na svojoj službenoj stranici objavljuje kako će financirati PET/CT pregled za svoje osiguranike u cijeloj Federaciji BiH, a onda u telefonskim pozivima pacijente upućuje kako te preglede ne mogu obaviti u Vitalisu, nego u Medikolu u Splitu. Snimke tih poziva, koje su napravili razočarani pacijenti, već kruže društvenim mrežama.

3. Citat iz demantija ZZO-a HNŽ: ''Nadležni onkolog u specijalističkom nalazu izdaje preporuku za obavljanje dijagnostičke pretrage PET/CT s naznakom gdje se pretraga treba obaviti, te se nalaz zajedno s prijedlogom za izdavanje uputnice iz SKB Mostar dostavlja u Zavod o čemu odlučuje Liječničko povjerenstvo, na temelju čega se izdaje uputnica kojom osiguranik stječe pravo na ostvarivanje dijagnostičke pretrage PET/CT.''

Odgovor Vitalis: Istina je da nadležni onkolog u specijalističkom nalazu izdaje preporuku da se PET/CT pregled obavi, ali po kojim to propisima je onkolog nadležan da u nalazu naznači gdje se pregled treba obaviti? Identično tomu bi bilo da doktor obiteljske medicine pacijentu propiše lijek Paracetamol te pacijentu naloži točnu ljekarnu u kojoj taj lijek mora kupiti. Da se pita ZZO HNŽ-a, vjerojatno bi i po Paracetamol pacijenti morali ići u Medikol u Split.

4. Citat iz demantija ZZO-a HNŽ: ''Osigurane osobe Zavoda primarno se upućuju u jednu od zdravstvenih ustanova, javnu ili privatnu u FBiH, koje ovu uslugu mogu pružiti.''

Odgovor Vitalis: Ovo je jasna i nedvosmislena tvrdnja ZZO-a HNŽ. Ono što je također jasno i nedvosmisleno je da je Poliklinika Vitalis privatna zdravstvena ustanova iz Federacije BiH te bi prema samom ZZO-u HNŽ-a pacijentima trebao biti financiran PET/CT pregled i u Vitalisu. Ipak, u stvarnosti praksa je drugačija. Službenici ZZO-a HNŽ-a po instrukciji svojih nadležnih pacijentima na upite za financiranje PET/CT pregleda u Vitalisu jasno poručuju kako ZZO HNŽ-a ne financira preglede u Vitalisu.

5. Pitanje za nadležne u ZZO HNŽ-a: Gospodo, Vaša primarna zadaća je briga oko Vaših osiguranika. Kada govorimo o pacijentima kojima je potreban PET/CT pregled, mahom se radi o teškim onkološkim bolesnicima kojima je PET/CT pregled i brza dijagnoza često razlika između života i smrti. Vi sami ste se na svojoj službenoj stranici pohvalili kako ćete svojim osiguranicima PET/CT preglede financirati u cijeloj Federaciji BiH. Poliklinika Vitalis posjeduje najmoderniji PET/CT uređaj i nalazi se u Mostaru, dakle u Federaciji BiH. Imate li imalo obraza i časti kada te ljude, teške bolesnike koji sve svoje nade polažu u brzu dijagnostiku, šaljete na 3 sata dugačak put u Split, kako bi PET/CT pregled obavili u Medikolu gdje ćete ga platiti skuplje, umjesto da pacijentima omogućite da isti taj pregled obave ''na kućnom pragu'' u Mostaru, a sve po nižoj cijeni. Jesu li Vaši interesi s Medikolom važniji od života Vaših osiguranika?

Kopirati
Drag cursor here to close