Skok

Deutsche Telekom povećao dobit u vrijeme pandemije

Prihodi su porasli 2,3 posto, na 19,9 milijardi eura.
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 05. 2020. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) izvijestila je u četvrtak o većoj dobiti u prvom tromjesečju, ističući veće prihode od telefonskih usluga i pojačani podatkovni promet u vrijeme pandemije koronavirusa.

Prva tri ovogodišnja mjeseca DT je zaključio s neto dobiti od 916 milijuna eura, većom 1,8 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi su porasli 2,3 posto, na 19,9 milijardi eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza i amortizacije bez troškova najamnina (EBITA AL) poskočila je 10,2 posto, na 6,5 milijardi eura.

Grupa očekuje da će pandemija u ograničenoj mjeri utjecati na njezine prihode, kroz zatvaranje trgovina, niže od roaminga i odgodu ili otkazivanje informatičko-tehnoloških projekata u kompanijama.

Paralelno rastu prihodi u segmentu telefonije i smanjuje se broj korisnika mobilnih usluga koji prelaze drugim operaterima, pa bi i utjecaj na prilagođenu EBITDA AL trebao biti relativno skroman.
Kompanija je stoga potvrdila prognozu, koju je objavila sredinom veljače, prije izbijanja epidemije Covida 19, predviđajući rast prilagođene EBITDA AL u 2020. na 25,5 milijardi eura kada se isključi poslovanje u SAD-u. U prošloj godini iznosila je 24,7 milijardi eura.

Prethodni poslovni rezultati Deutsche Telekoma nisu uključivali rezultate Sprinta. Nakon spajanja DT-ove američke podružnice T-Mobile sa Sprintom njemačka će tvrtka od drugog tromjesečja u izvješća uključiti i njegove godišnje prognoze.

Izvršni direktor Tim Hoettges potvrdio je danas i da će uprava na skupštini dioničara predložiti isplatu dividende od 60 eurocenti po dionici. Skupština je odgođena do 19. lipnja i bit će održana na Internetu.

Kopirati
Drag cursor here to close