Mobing na poslu

Telekom kriv zbog niza samoubojstava

Deseci zaposlenih izvršili su samoubojstvo tijekom procesa restrukturiranja kompanije
Vijesti / Svijet | 24. 12. 2019. u 21:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska telekomunikacijska kompanija Orange proglašena je 20. prosinca krivom za niz samoubojstava zaposlenih, a njen bivši direktor osuđen je na kaznu zatvora.

Jedna od najvećih svjetskih firmi u oblasti telekomunikacija kažnjena je sa 75.000 eura i naređeno joj je da plati dodatne stotine tisuća eura odštete zbog samoubojstava zaposlenih tijekom 2000-ih godina, u vrijeme restrukturiranja kompanije koje je po mnoge imalo teške posljedice.

Firma Orange, koja se tada zvala France telecom, prva je velika francuska kompanija kojoj je suđeno po optužbi za institucionalizirani kolektivni mobing, a ova, povijesna presuda mogla bi povećati mogućnost da se i druga poduzeća suoče sa sličnim pravnim procesima, prenosi AP.

Francuska je među malobrojnim državama u svijetu koje mogu procesuirati kompanije ili zaposlene zbog takvih zloupotreba. Bivši direktor Orangea Didier Lombard osuđen je na četiri mjeseca zatvora i kaznu od 15.000 eura, a njegov odvjetnik je najavio žalbu.

Drugi menadžeri kompanije osuđeni su na kratke zatvorske kazne, a morat će platiti tisuće eura. Oni su negirali odgovornost za samoubojstva ljudi koje nisu poznavali. Sud je međutim odlučio da su i oni i kompanija krivi za kolektivni mobing, navodeći u presudi da su 'metode korištene za ukidanje 22.000 radnih mjesta bile ilegalne', prenosi Euractiv.

  / Orange telekom

Odvjetnici Orangea naveli su da su ukidanja radnih mjesta bila neophodan dio procesa privatizacije državnog France telecoma. Kompanija je i dalje dominantna u Francuskoj, a posluje i u 26 zemalja Europe, Bliskog istoka i Afrike. Vrijednost njenih akcija nije znatno promijenjena poslije presude.

Lombard, njegova nekadašnja desna ruka Luj-Pierre Wenes i direktor ljudskih resursa Olivier Barbero osuđeni su zbog vođenja 'politike destabilizacije' dok su pokušavali ugasiti tisuće radnih mjesta. Još četiri menadžera osuđena su zbog suučesništva.

Deseci zaposlenih izvršili su samoubojstvo tijekom procesa restrukturiranja kompanije, prenio je AP. U fokusu suđenja bilo je 39 slučajeva - 19 samoubojstava, 12 pokušaja samoubojstva i osam slučajeva teške depresije, u periodu od 2006. do 2009. godine. Samoubojstva drugih zaposlenih nisu mogla biti povezana direktno i jedino s njihovim poslom.

Kopirati
Drag cursor here to close