Aluminij

Dan kad je u Mostaru upaljen mrak

Na današnji dan, položen je i vijenac pred nekadašnjom tvornicom. Okupilo se samo šest radnika…
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 07. 2021. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U ponoć i četiri minute mostarski Aluminij ostao je bez napajanja električnom energijom, što znači propast pogona Elektrolize koji se vise neće tako lako pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.  Isključenjem struje prestaje rad ključnih elektrolitičkih ćelija, kojih u Aluminiju ima 256. '', objavljeno je 10. srpnja 2019. godine nekoliko minuta iza ponoći.

Tada je priča o mostarskoj tvornici, koja se nekad kitila titulom diva, pokretača i najvećeg od najvećih, dobila konačan mrak.

Na današnji dan, položen je i vijenac pred nekadašnjom tvornicom. Okupilo se samo šest radnika.

''S ljubavlju te spominjemo, po dobroti pamtimo, u srcu nosimo…'', pisalo je na vijencu povodom prve godišnjice gašenja tvornice u Mostaru.

Poslovanje Aluminija, koje je zadnjih godina pratilo neprestano upozoravanje na preskupu struju, tonulo je iz godine u godinu. Odluka o gašenju, koju su pratili prosvjedi radnika te okupljanja pred središnjicom HDZ-a BiH gdje se čak i gađalo vozilo čelnika te stranke Dragana Čovića u kojeg se upirao prst krivnje, izazvala je veliki bijes. No, pomoći tvornici nije bilo.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je dana kad je ugašen Aluminij iz Bihaća kako su iscrpljene sve mogućnosti, a ministrica financija Jelka Milićević da su iscrpljene sve mogućnosti na Vladi.

''Meni je savjest mirna, kao i ministru Džindiću i premijeru jer Vlada je napravila ono što je mogla'', rekla je Milićević nakon što je tvornica ugašena.

Foto: Bljesak.info / Vijenac pred Aluminijem: Sada nema ni ljudi ni para

A ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić ocijenio je u četvrtak da je financijski neodrživ pokušaj oživljavanja proizvodnje u Aluminiju, čije je pogone u najam uzela izraelska kompanija MT Abraham nakon što je mostarska kompanija prestala s radom prije dvije godine.

"Nažalost, mislim da će i proces financijske konsolidacije pokazati da ovo gospodarsko društvo u ovakvom načinu rada i obliku poslovanja ne može nastaviti rad", rekao je Džindić nakon sjednice Vlade Federacije BiH održane u Mostaru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close