Intera Tehnološki Park

BOOST podržava razvoj privatnog sektora kroz inovacije i digitalizaciju

Mala i srednja poduzeća u BiH još uvijek imaju priliku da se prijave za podršku u sektoru inovacija i digitalizacije kroz BOOST projekt kojeg implementira INTERA – Tehnološki Park (Mostar)
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 02. 2024. u 11:14 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt BOOST je dio projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH/EU4DigitalSME kojeg zajednički financiraju Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) s ciljem razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju. Projekt implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Kroz projekt BOOST se, između ostalog, implementira shema inovacijskih vaučera (IVS), koja se fokusira na podršku tehnološkim i digitalnim inovacijama u malim i srednjim poduzećima, te kroz jednostavan program spaja mala i srednja poduzeća (MSP) i akademski sektor. Razvoj ekonomije, inovacija, te stvaranje bolje konkurentnosti i novih radnih mjesta uz dugoročna partnerstva je osnovni cilj ovog projekta.


Pored toga, Inovacijska Vaučer Shema (IVS) omogućuje malim i srednjim poduzećima financijske resurse, duboko znanje i stručan rad za rješavanje izazova i potreba u svom poslovanju kroz nužne inovacije preko proaktivnih eksperta iz akademske zajednice i digitalnih inovacijskih hubova koji su uspostavljeni kroz EU4DigitalSME.

U okviru projekta BOOST izrađen je i online katalog dostupan na web stranici INTERA Tehnološkog Parka gdje akademske institucije i digitalni inovacijski hub-ovi nude usluge koje odgovaraju potrebama malih i srednjih poduzeća.

Usluge traju maksimalno tri mjeseca dok je maksimalan iznos vaučera 5.000 EUR. Iznos vaučera pokriva do 90% cijene usluge, tj. neophodno je da poduzeće financira bar 10% pružene usluge.

Trenutno je za vaučere prijavljeno više od 60 malih i srednjih poduzeća iz desetak različitih djelatnosti te 17 pružatelja usluga koji okupljaju preko 130 različitih inovativnih usluga i više od 100 eksperata iz svih polja djelovanja.

Do sada, 95% usluga ili projekata se odnosilo na tehnološka unaprjeđenja i razvoj novih proizvoda i proizvodnih procesa, kao i digitalne inovacije i poboljšanje digitalnih vještina u MSP. Inovacijska vaučer shema također omogućava poduzećima da angažiraju stručnjake za intelektualno vlasništvo povezano uz inovacije, kao i poslove komercijalizacije inovacija.

S obzirom na veliki interes Inovacijska Vaučer Shema (IVS) je proširena s dodatnim financijskim kapacitetima, a poduzeća se još uvijek mogu prijaviti za podršku u sektoru inovacija i digitalizacije na sljedećem linku :

https://intera.ba/projekti/boost/

BOOST projekt Vaučer Shemom olakšava financijsku prepreku i suradnju između industrije i akademskog sektora, koja je, kako smo detektirali, osnovni uzrok slabe motivacije u suradnji. Time se omogućuje smanjen trošak, brži razvoj proizvoda, prilagođavanje različitim tržišnim uvjetima što doprinosi bržem ekonomskom rastu i razvoju.

Mala i srednja poduzeća (MSP) kao važna uloga u ekonomiji i akademske institucije sa stručnim znanjem kroz strategiju BOOST projekta mogu steći obostranu dobit i time razviti nove inovativne proizvode i usluge te ostvariti mreže i partnerstva kao i postati jača konkurencija na lokalnim i globalnim tržištima.

Zajedničkim djelovanjem pozitivno se utječe na ostale važne, izazovne sektore poput industrije, zdravstva, obrazovanja, društva i okoliša. BOOST projekt završava se 25. 6. 2024. a uspješni rezultati bit će promovirati na ovogodišnjoj CONNECTO konferenciji (www.connecto.ba).

Kopirati
Drag cursor here to close