Pomoć

Bingo Group radnicima isplaćuje gotovo 10 milijuna KM financijske podrške

Predstavnici Bingo Group istaknuli su da jednokratna podrška nije dovoljna te da je krajnje vrijeme da država omogući rasterećenje gospodarstvenika u korist radnika.
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 11. 2022. u 13:10 Promo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća domaća poslovna grupacija Bingo Group u srijedu je u Sarajevu održala konferenciju za medije.

Ova grupacija, sa gotovo 9.000 zaposlenih, najveći je investitor i poslodavac u Bosni i Hercegovini, a danas je najavila isplatu financijske podrške svojim zaposlenim.

30 godina na tržištu 

Posljednjih skoro 30 godina Bingo Group je na domaćem tržištu investirao preko 850 milijuna KM, što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom. Ove investicije podrazumijevaju investicije u proizvodnju, akvizicije, rast i razvoj, tehnologiju i ljude.

Video: Ponosni na sve što radimo!

"Ljudi su u fokusu našeg djelovanja. S njima smo izgradili najjaču domaću poslovnu grupaciju, koja je u isto vrijeme i najveći domaći investitor u državi. U budućnost idemo s jasnom vizijom, čiji su neizostavan dio naši uposleni. Sutra će na račune naših uposlenika, koji su s nama duže od šest mjeseci i nastavljaju graditi kompaniju, njih skoro 9.000 biti uplaćeno po 1.080 KM financijske podrške. To znači da će Bingo kao grupacija uplatiti skoro 10 milijuna KM na nivou cijele države", kazala je Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo Group, naglasivši da ovaj iznos uključuje i dio pripadajućih poreza na iznose koji će se isplatiti radnicima grupacije u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko.

Foto: PR / Konferencija za medije poslovne grupacije Bingo Group, Ljiljana Kunosić

Maloprodaja je oblast u kojoj se Bingo Group izdvaja kao najveći, s više od 220 prodajnih objekata, pedesetak ugostiteljskih objekata, kao i šest tržnih centara u cijeloj BiH.

Pored maloprodaje u okviru Bingo Group nalazi se i 13 proizvodnih jedinica, koje djeluju u okviru Binga, ali i kao samostalne proizvodne tvornice.

Jasna vizija 

"Naša vizija je jasna, a to je vizija razvoja domaće privrede i otvaranje novih radnih mjesta, što kroz razvoj Binga, kao najvećeg lanca trgovina u BiH, što kroz akviziciju, spašavanje i revitalizaciju domaćih firmi kojima je prijetio stečaj, poput Dite, Semberke i Majevice. Kompanije spašene od stečaja koje danas uspješno izvoze svoje proizvode na strana tržišta. U okviru grupe djeluju i druge proizvodne kompanije, poput Pivare Tuzla, Duke, Ingrama i Kaleteksa", istaknula je Kunosić.

Video: Ponosni na sve što radimo!

Da je neupitan ekonomski doprinos grupacije sveukupnoj ekonomiji BiH pokazuje podatak da godišnje Bingo Group uplati preko 51 milijun KM poreza i doprinosa direktno vezanih za plaću, od kojih je 25 milijuna KM doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a skoro 18 milijuna KM doprinosa za zdravstveno osiguranje.

O stalnom unapređenju uvjeta rada u Bingo trgovinama govorio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije Bingo.

Foto: PR / Konferencija za medije poslovne grupacije Bingo Group, Edin Ibrahimović

"Ponosni smo na činjenicu da naši uposlenici imaju najviša prosječna primanja u oblasti tradicionalne trgovine u BiH, koja u prosjeku iznose oko 1.049 KM neto, te 1.429,42 KM bruto. Ove godine smo uposlenicima isplatili 350 KM regresa, koji s ovih 1.080 KM predstavljaju 1.430 KM dodatnih primanja, što je praktično i više od 13-te plaće za naše radnike", istaknuo je on.

Krajnje je vrijeme

Predstavnici Bingo Group istaknuli su da jednokratna podrška nije dovoljna te da je krajnje vrijeme da država omogući rasterećenje gospodarstvenika u korist radnika.

Foto: PR / Konferencija za medije poslovne grupacije Bingo Group

"Mi kao najveći poslodavac javno se obvezujemo da ćemo svako rasterećenje poreza i doprinosa direktno preusmjeriti u korist radnika. Svako smanjenje ovih nameta, rezultirat će direktnim povećanjem plata naših radnika. Biti najveći poslodavac, predstavlja veliku obvezu prema skoro 9.000 zaposlenih i oko 30.000 članova njihovih obitelji. Naše pojedinačne akcije nisu rješenje, reakcija države je potrebna bez odlaganja", izjavila je gospođa Kunosić.

Video: Ponosni na sve što radimo!

Andrijana Bukvarević, direktorica ljudskih resursa najavila je pokretanje Fonda "Srce zajednice", na inicijativu vlasnika grupacije Senada Džambića, koji podrazumijeva pružanje financijske podrške oboljelim zaposlenicima, ali i članovima njihovih obitelji. Godišnji budžet Fonda će biti 1.000.000 KM.

"Fond je sustavan način da nastavimo pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo je dodatni doprinos Bingo grupacije da radno okruženje kreira kao mjesto gdje se zaposlenici osjećaju poštovano, cijenjeno i zaštićeno", izjavila je Bukvarević. Fond "Srce zajednice" će postati operativan iduće godine.

Foto: PR / Konferencija za medije poslovne grupacije Bingo Group, Andrijana Bukvarević
Kopirati
Drag cursor here to close