V.d.

Zračna luka Mostar bez komentara o nezakonitom imenovanju direktora

Prema kojem je zakonu imenovan v.d. direktora Zračne luke Mostar Ivan Ljubić, tko su odgovorni i hoće li biti sankcija?
Gospodarstvo / Tvrtke | 09. 03. 2021. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od vršitelja dužnosti direktora Zračne luke Mostar Ivana Ljubića, nismo dobili komentar o nezakonitom imenovanju, što je zaključeno na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

Vijećnik SDP-a Arman Zalihić pitao je prema kojem je zakonu imenovan v.d. direktora Zračne luke Mostar Ivan Ljubić.

Amira Trbonja, načelnica Odjela za gospodarstvo, rekla je kako Ljubić nije imenovan sukladno zakonu te da su u Gradu saznali iz medija o imenovanju te da su Zračnoj luci rekli kako nije moguće održati Skupštinu na kojoj bi se imenovao novi direktor.

''Znamo da je gospodin (Marin, op.a.) Raspudić imenovan na drugu funkciju pa je vjerojatno zbog toga Ljubić imenovan, ali je imenovan mimo zakonske procedure. Trebalo je postojati Gradsko vijeće da bi se vršilo ovo imenovanje'', rekla je.

Podsjetimo, Marin Raspudić je u lipnju 2020. godine na sjednici Vijeća ministara imenovan vršiteljem dužnosti zamjenika generalnog direktora BHDCA do okončanja natječajne procedure, a najduže na mandatni period od tri mjeseca.

Kako je mogao biti imenovan novi, a razrješen stari direktor Zračne luke Mostar, dok nije postojalo Gradsko vijeće, još uvijek nije konkretno odgovoreno.

Što će biti sa mostarskom zračnom lukom teško je znati, ali jedno je sasvim sigurno da se trenutno zbog korona krize nalazi u izuzetno teškom položaju, jer s ove zračne luke zbog pandemijskih ograničenja mjesecima avioni niti uzlijeću niti slijeću. Prema ranijem pisanju medija, posljednji zrakoplov na mostarsku zračnu luku sletio je u prosincu prošle godine.

Ipak, zahvaljujući vlastima u BiH, Zračna luka i dalje radi, točnije djelatnici dolaze na posao i primaju za to plaće, iako se promet ne bilježi, pisao je ranije Dnevni list.

Prema saznanjima do kojih su došle ove novine, Grad Mostar Zračnoj luci nije pomogao u vremenu koronavirusa, dok su upomoć odmah pritekli Vlada HNŽ-a i Vlada FBiH, zahvaljujući čemu je luka zasad opstala.

''Ugovori o djelu s ranijim suradnicima nisu produženi, ali nitko od uposlenih otkako je nastupila pandemija nije dobio otkaz. Plaće se redovito isplaćuju i one nisu umanjene. Istina, s obzirom na smanjenje broja radnih sati na pola (radi se prema principu radni dan – neradni dan) umanjeni su iznosi koji se djelatnicima uplaćuju za troškove prijevoza i topli obrok. Također, vrijedi istaknuti i i kako su tijekom pandemije u sklopu projekta određeni pripravnici zaposleni i u Zračnu luku'', pisao je ranije Dnevni list.

U 2020. godini, promet kroz mostarsku zračnu luku opao je 96 posto, kroz mostarsku Zračnu luku prošla su tek 1.374 putnika. Primjera radi, tijekom 2019. broj putnika iznosio je 32.866, što je također dosta manje u usporedbi s, recimo, tuzlanskim ili sarajevskim aerodromom.

Godinama se ulagalo u Zračnu luku Mostar uz očekivanja da će prošle godine doživjeti 'procvat' i ostvariti rekordan broj letova, a sada je institucija pred bankrotom, jer nije ostvarila nikakav profit.

Ranije rukovodstvo je izrazilo zabrinutost zbog teškog položaja i tražilo pomoć od države, jer kako je kazano drugačije ne može opstati, niti se mogu radnicima isplatiti plaće.

Podsjetimo da se i prije pandemije godinama problematiziralo poslovanje mostarskog aerodroma s vječitim naglaskom na to da je naprosto nejasno kako je moguće da tako dobro pozicioniran aerodrom ne može napredovati.

Kopirati
Drag cursor here to close