Istraga

Aluminij Mostar: Ništavan ugovor s Abraham Group?!

Kako se navodi u izvještaju Financijske policije, osim kršenja zakonskih propisa i lažnog prikazivanja stanja i imovine, temeljni problem Aluminija je bio i što je gotovi proizvod u kontinuitetu prodavan ispod proizvodne cijene.
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 06. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalno tužiteljstvo već radi na slučaju Aluminij zajedno sa Financijskom policijom. U pripremi je i novi izvještaj kojim bi se istraga trebala preusmjeriti na firme koje su bili dobavljači sirovina i repromaterijala, istovremeno i najvažniji kupci gotovih proizvoda. Ovo je u razgovoru za N1 potvrdio resorni ministar, nakon sjednice Federalne vlade.

"Ja sam danas na sjednici čuo, na izlaganju v.d. direktora Financijske policije da rade na predmetu. Proširuje se nadzor i pregled na povezanim firmama, u izvještaju se vidi da su pojedine firme dobavljači i kupci određenih materijala i sirovina", kazao je ministar Nermin Džindić.

Aluminij je sirovine nabavljalo od Glencore International“ AG, „Primorka“ d.o.o. Široki Brijeg, „FEAL“ d.o.o. Široki Brijeg, „FE-AL“ d.o.o. Mostar, „Prvo plinarsko društvo“ d.o.o. Sarajevo, „Erdal“ d.o.o. Sarajevo. Kako se navodi u izvještaju Financijske policije, osim kršenja zakonskih propisa i lažnog prikazivanja stanja i imovine, temeljni problem Aluminija je bio i što je gotovi proizvod u kontinuitetu prodavan ispod proizvodne cijene. Poslovanje se svelo na štetne kompenzacije koje su generirale manjak novčanih sredstava. Ogromni gubici, friziranje izvještaja, gdje je u svemu bila Federalna vlada.

Bivši federalni premijer Nermin Nikšić komentirajući posljednji izvještaj kazao je kako je za vrijeme mandata njegove vlade vrijednost dionice stabilizirana, u Nadzorni odbor napokon su ušli predstavnici Federalne vlade, ali i da je već tada bilo jasno kako se stvari moraju dramatično promijeniti, što se nije dogodilo.

Četiri mjeseca nakon što je Dragan Čović na svom Twitter profilu najavio da je Aluminij dobio novu šansu kroz iznajmljivanje pogona izraelsko-kineskom konzorciju „Abraham grupaciji“, kazavši kasnije da se lavovski borilo za ovu šansu, u Sarajevu danas je stigla potvrda kako je ugovor s ovom firmom faktički ništavan jer nijedna od stavki ugovora nije ispoštovana, a rokovi su prošli.

"Niti jedan radnik Aluminija Mostar ne radi u firmi Aluminij Industrys. Prošlo je 60 dana od davanja suglasnosti, niti jedno plaćanje od strane Aluminj Industrys nije izvršeno prema ugovornom odnosu. Jedan od ta tri razloga su dovoljna da se ugovor prekine, što znači da ugovor od 8.6. ne važi", kazao je Džindić.

Nekadašnji sindikalni povjerenik Romeo Biokšić na sve navedeno reći će kako su radnici prevareni i ostavljeni, te da je na redu Tužiteljstvo.

Za narednu sjednicu Vlade FBiH kako doznajemo bit će pripremljena informacija o pokretanju stečaja čime se otvara put povjeriocima za naplatu dugova, prije svega EP HZHB koja je već u posjedu dvije pravomoćne presude na dug koji sa zateznim kamatama premašuje 300 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close