Mostar i Tuzla

Aerodrom nije trošio novac kako je trebao

''Aerodrom Mostar nije izvršio povrat sredstava, što je uslijedilo Opomenom pred tužbu, na koju Aerodrom nije uopće dostavio odgovor, niti je izvršio povrat'', navode revizori
Gospodarstvo / Tvrtke | 15. 07. 2020. u 11:53 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zračna luka Mostar sredstva dobivena od Federacije BiH trošila je ''po potrebi'', a ne po dogovorenom utrošku sredstava, zbog čega je umalo uslijedila i tužba, navodi se u revizorskom izvještaju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za prošlu godinu.

Transferi za aerodrome od federalnog ministarstva iznosili su 1.860.000 KM i odnose se na transfere JP 'Međunarodna zračna luka - Aerodrom Mostar' d.o.o. u ukupnom iznosu od 930.000 KM i JP 'Međunarodni aerodrom Tuzla' d.o.o. u ukupnom iznosu od 930.000 KM. Vlada FBiH je 9. rujna 2019. godine donijela odluke o usvajanju programa utroška sredstava tekućih transfera za Aerodrom Mostar i Aerodrom Tuzla, za oba aerodroma po 430.000 KM, u kojima su specificirane pozicije u što će biti utrošena odobrena sredstva.

Program bez rokova

Navedenim programima, tvrde revizori, nije utvrđen način i rokovi izvještavanja u skladu sa Zakonom o izvršavanju Proračuna u FBiH za 2019. godinu. Na osnovu navedenih odluka, Ministarstvo je 20. svibnja 2019. godine sa navedenim poduzećima zaključilo ugovore o prijenosu sredstava i izvještavanju o utrošenim sredstvima. Također, Vlada FBiH je 31. srpnja 2019. godine donijela odluke o usvajanju programa utroška sredstava tekućeg transfera "Subvencije javnim poduzećima - Unapređenje avioprometa Federacije BiH" za subvencioniranje redovitih aerodromskih linija za JP 'Međunarodna zračna luka - Aerodrom Mostar' i JP 'Međunarodni aerodrom Tuzla' d.o.o.

Subvencioniranje linija bazirano je, navode, isključivo na pokrivanju troškova avioprijevoznika radi rentabilnosti i kontinuiteta, a do iznosa utvrđenog ovim odlukama, po 500.000 KM za oba aerodroma. Na osnovu navedenih odluka, Ministarstvo je 9. kolovoza 2019. godine s navedenim poduzećima zaključilo ugovore o prijenosu sredstava i izvještavanju o utrošenim sredstvima. Odlukama o usvajanju programa utroška transfera, stoji u izvještaju, nisu utvrđeni načini i rokovi izvještavanja u skladu sa Zakonom o izvršavanju Proračuna u FBiH za 2018. godinu već je to definirano ugovorima.

Zatražen povrat novca

''Ministarstvo je s korisnicima sredstava ugovorilo kvartalno izvještavanje te da će najkasnije do 28. veljače 2020. godine sačiniti izvještaje o utrošenim sredstvima koje će s odlukama Nadzornog odbora o njihovom usvajanju dostaviti Ministarstvu. Također, ugovoreno je da će poduzeća u slučaju nenamjenskog utroška izvršiti povrat sredstava u Proračun FBiH u roku od 6 mjeseci od dana dostave lzvještaj o utrošku, a u slučaju nepotpunog utroška sredstava povrat neutrošenog dijela izvršit će u roku od 6 mjeseci od dana podnošenja Zahtjeva za povrat sredstava'', objavljeno je.

Revizijom za 2017. godinu utvrđeno je da, navode, Aerodrom Mostar nije u cjelini utrošio sredstva za predviđene namjene. Ministarstvo je tijekom 2018. godine Aerodromu Mostar dostavilo Zahtjev za povrat i dvije urgencije kojima je zatražen povrat nenamjenski utrošenih sredstava u iznosu od 151.180 KM.

Sredstva trošena u Društvu

''Aerodrom Mostar nije izvršio povrat sredstava, što je uslijedilo Opomenom pred tužbu, na koju Aerodrom nije uopće dostavio odgovor, niti je izvršio povrat, te je Ministarstvo 2. studenog 2018. godine dostavilo dokumentaciju Federalnom pravobraniteljstvu radi pokretanja tužbe'', stoji u izvještaju.

Pročitajte još

Federalno pravobraniteljstvo je 7. prosinca 2018. godine dostavilo Ministarstvu izjašnjenje Aerodroma Mostar, u kojem Aerodrom navodi da su sredstva korištena u trenutku kada su se morala izvršiti pojedina plaćanja koja su prispjela i bila zapriječena tužbama, te da su se kapitalna i tekuća sredstva koristila prema potrebi, odnosno kapitalna sredstva su dijelom potrošena za ono što pripada tekućim sredstvima i obratno.

Izjasnili su se da, tvrde revizori, nema osnova za pokretanje sudskog postupka jer su sredstva potrošena u Društvu. Na ovo izjašnjenje Ministarstvo se više puta očitovalo, a Federalno pravobraniteljstvo navelo je da je Aerodrom Mostar u potpunosti postupio po Odluci Vlade FBiH i tražilo od Ministarstva dodatno izjašnjenje na dokumentaciju Aerodroma Mostar kako bi ocijenili da li ima osnova za pokretanje sudskog postupka protiv Aerodroma Mostar.

Subvencije idu dalje

Ministarstvo je, dodaju, dostavilo još jedno izjašnjenje 23. prosinca 2019. godine, u kojem navodi da je nepromijenjenog stava. Međutim, Federalno pravobraniteljstvo nije poduzelo sve potrebne aktivnosti, posebno uzevši u obzir da se Aerodrom Mostar očitovao da je sredstva trošio po potrebi, a ne u skladu s Odlukom Vlade. Aerodromu Mostar je, i pored navedenog, Odlukom Vlade FBiH iz Proračuna FBiH za 2019. godinu odobren iznos od 430.000 KM, kao i prethodnih godina, što nije u skladu Zakonom o proračunima u FBiH, kojim je definirano da korisnici doznačenih transfera neće imati pravo aplicirati za dodjelu sredstava u narednoj fiskalnoj godini ukoliko ne dostave izvještaj o namjenskom utrošku sredstava.

''lzvještaj o utrošku sredstava zaprimljen je 27. veljače 2019. godine, s Odlukom Nadzornog odbora o usvajanju. U njemu su pravdani, između ostalih, i troškovi koji nisu odobreni Odlukom o usvajanju programa utroška utvrđenog Proračun za 2019. godinu (popravka zida u objektu terminala, nadogradnja lifta) i samim tim sredstva nisu u cjelini utrošena za utvrđene namjene'', objavili su revizori.

Bez letova s novim direktorom

Aerodrom Mostar je, 26. veljače 2020. godine, sačinio i dostavio lzvještaj o utrošku sredstava u iznosu od 464.596 KM za subvencioniranje redovite linije Mostar— Zagreb, u skladu sa zaključenim ugovorom s avioprijevoznikom Croatia Airlines koji je na snazi do 28. ožujka 2021. godine. Ministarstvo je, tvrde revizori, uputilo Urgenciju Aerodromu Mostar za pravdanje preostalog iznosa sredstava (35.404 KM) i povrat u Proračun FBiH ukoliko su sredstva neutrošena ili nenamjenski utrošena, u skladu sa zaključenim ugovorom, stoji u reviziji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Podsjećamo, mostarska zračna luka trenutno je bez letova, ali je zato dobila novog čelnog čovjeka. Dosadašnji direktor, Marin Raspudić imenovan je vršiteljem dužnosti zamjenika glavnog direktora Direkcije za civilnu avijaciju (BHDCA), dok je na njegovo mjesto po ovlaštenju v.d. član Uprave Društva, Ivan Ljubić.

''U planu za 2020. godinu promijenili smo naše zahtjeve prema Federalnom ministarstvu prometa, tražeći samo operativne troškove kako bismo opstali'', rekao je početkom lipnja Raspudić.

Problemi i u Tuzli

Početkom srpnja, JP Aerodrom Mostar, priopćili su iz Vlade FBiH, utrošit će 930.000 KM za materijalne i troškove uposlenih, za provođenje epidemioloških preporuka s ciljem zaštite djelatnika i putnika od pandemije, za naknade za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatera i odobravanje projekata od strane regulatora, troškove stručnoga osposobljavanja uposlenika i drugo.

Utrošak sredstava, navodi se u reviziji federalnog ministarstva, problematičan je bio i tuzlanskom aerodromu.

''Aerodrom Tuzla je, 4. ožujka 2020. godine, dostavio lzvještaj o utrošku sredstava u iznosu od 430.000 KM s pratećom dokumentacijom, a Odluku Nadzornog odbora o usvajanju 13. travnja 2020. godine nakon urgencije Ministarstva. Aerodrom Tuzla nije dostavio lzvještaj o utrošku sredstava u iznosu od 500.000 KM za pokrivanje troškova avioprijevoznika radi rentabilnosti i kontinuiteta, u skladu sa zaključenim ugovorom, nego je dostavio Izjašnjenje gdje navodi da sredstva nisu utrošena i da se radi na pregovorima s aviokompanijama Wizz Air i Fly Bosnia'', stoji u izvještaju.

Traži se povrat milijun maraka

Revizori ističu da je Aerodrom Tuzla dobio sredstva u iznosu od 500.000 KM po istom osnovu i u 2018. godini i također ih nije opravdao, nego dostavio informaciju da su u tijeku pregovori s aviokompanijama Wizz Air i Fly Bosnia.

Planiranje i realizacija transfera po ovom osnovu u 2019. godini, tvrde, nije u skladu sa Zakonom o proračunima u FBiH, kojim je definirano da korisnici doznačenih transfera neće imati pravo aplicirati za dodjelu sredstava u sljedećoj fiskalnoj godini ukoliko ne dostave izvještaj o namjenskom utrošku sredstava.

Ministarstvo je, navode, uputilo Zahtjev za pojašnjenjem i dostavom dokaza da sredstva nisu utrošena, ali Aerodrom Tuzla je dostavio Informaciju 30. travnja 2020. godine da su sredstva utrošena za redovno poslovanje, a ne za utvrđene namjene. Shodno navedenome, Ministarstvo je uputilo Aerodromu Tuzla Zahtjev za povrat sredstava u iznosu od 1.000.000 KM zbog nenamjenskog utroška u 2018. i 2019. godini, stoji u financijskom izvještaju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za prošlu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close