追踪号码

Pošiljke bez 'tracking' broja skuplje 1.80 KM!

Vrlo često međunarodni Internet trgovci u cilju snižavanja ukupne cijene za kupca ne odabiru adekvatnu poštansku uslugu za slanje pošiljke s robom, što u zadnjem koraku dostave pošiljke do naručitelja stvara dodatan trošak.
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 06. 2018. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radi informiranja javnosti vezano za Vaš upit, naknada u iznosu od 1,80 KM naplaćuje se od primatelja za jedan dio prispjelih običnih pismovnih pošiljaka iz međunarodnog prometa koje sadrže 'robu sa označenom vrijednošću', a u Hrvatsku poštu Mostar prispijevaju bez kontrolnog broja za praćenje pošiljke u prijenosu", kazali su za Bljesak.info iz Ured marketinga i korporativnih komunikacija Hrvatske pošte d.o.o. Mostar.

Hrvatska pošta Mostar kao javni poštanski operater u unutarnjem prometu iz sigurnosnih razloga ne omogućava slanje robe sa označenom vrijednošću u običnoj pismovnoj pošiljci bez kontrolnog broja, te na isti način tretiramo i prispjele obične pismovne pošiljke koje sadrže robu sa vrijednosti iz međunarodnog prometa, a sve sukladno Konvenciji Svjetskog poštanskog saveza, Odjeljak III "Poštarine, naknade i oslobađanje od plaćanja poštarine" članku 15. (Poštarine) i članak 18. (Dodatne usluge) stavak 5.

Vrlo često međunarodni Internet trgovci u cilju snižavanja ukupne cijene za kupca ne odabiru adekvatnu poštansku uslugu za slanje pošiljke s robom, što u zadnjem koraku dostave pošiljke do naručitelja stvara dodatan trošak.

Za pošiljke s robom koje iz međunarodnog prometa prispijevaju u Hrvatska pošta Mostar pojedinačno i evidentirane su  (imaju na sebi slovnu oznaku R, V, C ili E), ova naknada se ne naplaćuje, kao ni za obične pismovne pošiljke koje ne sadrže robu nego dokumente.

Podsjećamo, odluka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od trošarina za pošiljke iz inozemstva na 300 konvertibilnih maraka stupila je na snagu u srijedu, 25. travnja.

Od plaćanja uvoznih trošarina oslobođena je roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primatelju u Bosni i Hercegovini. Roba zanemarive vrijednosti je ona čija je cijena najviše 300 KM. Prije je ona bila 50 KM.

S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih trošarina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička osobe iz BiH iste dobivaju od fizičkih osoba iz inozemstva bez bilo kakvog plaćanja.

Također, novom odlukom podignut je prag oslobađanja od plaćanja robe koju osoba nosi sa sobom u Bosnu i Hercegovinu.

Od plaćanja uvoznih trošarina oslobođena je osobna prtljaga putnika te roba nekomercijalnog karaktera u osobnoj prtljazi koju putnici unose sa sobom iz druge države. Vrijednosna granica robe nekomercijalnog karaktera je sada povećana sa 200 na prag od 600 KM po putniku i danu ulaska u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close