Nova avantura

Žlijeb je samo početak: Uživajte u čarima koje nude Tise na Čvrsnici

Postoji nešto divlje i magično u mjestima poput ovog. Mjestima na kojim čovjek shvati kako je zapravo malen.
Gospodarstvo / Turizam | 01. 06. 2023. u 12:40 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi zaljubljenici u prirodu vrlo vjerojatno su već bili na Žlijebu na Čvrsnici. Oni koji nisu, vrlo vjerojatno su se nagledali Instagram i Facebook fotografija svojih prijatelja s možda i najljepšeg vidikovca u Bosni i Hercegovini.

Pomjeranje granica 

Pogled koji oduzima dah možda je i najfotogeničniji koji ćete vidjeti. Neodoljivo on podsjeća na raznorazne wallpapere Windowsa koje smo kao djeca analizirali i pitali se gdje se nalaze. Istina je da BiH krije i ljepša mjesta od onih kojim smo se divili.

Upravo jedno takvo su Tise. Planinarska kuća 'predaleka' za one koji su došli na Žlijeb, a prolazna stanica za ozbiljne planinare u pohodu na Hajdučka vrata. Naime, od Žlijeba do planinarske kuće Tise potrebno je sat i pol dobrog hoda, ali i motivacije.

Upravo to je ruta kojom smo se zaputili. Nakon što je kolega iz redakcije u listopadu 2022. godine pohodio Žlijeb, morali smo pomjeriti granicu te posjetiti Tise.

Da je bilo lako i nije, no planinarenje uz vodiče HPD Prenj 1933 Mostar ublažilo je situaciju. Dobra organizacija te susretljivi vodiči samo su neke od prednosti planinarenja uz mostarske 'Prenjaše'. 

Slična iskustva

Moje planinarenje do Žlijeba nije se posebno razlikovalo od onog mog redakcijskog kolege, no ništa me nije moglo pripremiti za nastavak hodanja od Žlijeba do Tisa. Nedostatak kondicije i hodanje, hodanje, hodanje. No, isplatilo se.

Planinarska kuća Tise nalazi se na 1380 mNv te je u njoj moguće prenoćiti. Uz kuću se nalazi i čatrnja s vodom, kao i vidikovac.

Slobodno mogu reći kako je pogled s vidikovca Tise, za mene, možda i ljepši od onog na Žlijebu. Je li razlog činjenica da sam se fotografija sa Žlijeba nagledala dok za ovaj vidikovac nisam znala, ne mogu sa sigurnošću reći.

No, postoji nešto divlje i magično u mjestima poput ovog. Mjestima na kojim čovjek shvati kako je zapravo malen.

Naravno, da smo posjet vidikovcu iskoristili za fotografiranje, a vodič je rado ponudio svoje fotografske usluge svim zainteresiranim. Dodatni plus za HPD Prenj 1933 Mostar.

Foto: Bljesak.info / Vidikovac Tise, Čvrsnica

Neopterećena šetnja 

Ono što nisam znala je i da su se na tri sata hoda od Tisa smjestila Hajdučka vrata, no to je izazov za koji redakcijski trebamo 'još pure pojesti'.

Premorena, ali zadovoljna i ponosna na sebe što sam eliminirala još jedan izazov, opustošila sam ruksak i posljednje ostatke hrane te se zaputila nazad. Spust je naravno bio puno lakši, brži, ali ne i zanimljiviji.

Foto: Bljesak.info / Vidikovac Tise, Čvrsnica

Više od stotinu nas, zajedno sa članovima HPD Prenj 1933 Mostar, spustili smo se nazad do Grabovice.

Svatko sa svojim mislima, u za nekoga čudnoj mirnoj atmosferi, no potpuno neopterećenoj šetnji obroncima Čvrsnice. Pitome, a čarobne planine kojoj ćemo se zasigurno vratiti.

Kopirati
Drag cursor here to close