Herceg ponosan

Vinska cesta Hercegovine predstavljena u Londonu: "Izvanredna hercegovačka vina"

Vinska cesta Hercegovine obuhvaća 29 vinarija s područja Čapljine, Čitluka, Ljubuškoga, Mostara, Stoca i Trebinja, kao i stotine povijesnih, prirodnih i kulturnih znamenitosti odnosno svih turističkih potencijala koje Hercegovina nudi.
Gospodarstvo / Flash | 08. 11. 2022. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vinska cesta Hercegovine predstavljena je u ponedjeljak na prestižnoj večeri članica PATA (Pacific Asia Travel Association), održanoj u Londonu.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg tom je prigodom direktorici PATA-e Liz Ortiguera uručio birana hercegovačka vina kao prigodan dar.

Autohtone hercegovačke sorte 

Zahvaljujući naporima USAID-ova Programa za razvitak održivoga turizma u BiH, Vinska cesta Hercegovine predstavljena je na ovomu gala događaju koji se tradicionalno organizira u sklopu uglednoga međunarodnog sajma turizma i putovanja ''World Travel Market London 2022'', jednog od najvećih turističkih sajmova na svijetu.

Vinsku je cestu Hercegovine uzvanicima osobno predstavio Ibrahim Osta, direktor ''USAID Turizam'', dok su gosti posluženi vinima autohtonih hercegovačkih sorti žilavke i blatine, i to vrhunski proizvodi vinarija ''Vukoje'' i ''Carska vina Grgo Vasilj''.

Inače, Vinska cesta Hercegovine obuhvaća 29 vinarija s područja Čapljine, Čitluka, Ljubuškoga, Mostara, Stoca i Trebinja, kao i stotine povijesnih, prirodnih i kulturnih znamenitosti odnosno svih turističkih potencijala koje Hercegovina nudi.

U rujnu ove godine, Vinska je cesta Hercegovine službeno primljena u Europsku cestu vina i vinove loze Vijeća Europe ''Iter Vitis''. Upravo je na ''Iter Vitis Awards 2022'' Vinska cesta Hercegovine osvojila čak tri nagrade: Mostar kao najbolji vinski grad, Trebinje kao najbolje održivo odredište i Manastir Tvrdoš za najbolju praksu koja oplemenjuje povijesnu baštinu i vino.

"Sjajan posao"

Ne krijući zadovoljstvo doživljenim, Herceg je izrazio ponos činjenicom da se BiH, u ovomu slučaju s osobitim naglaskom na Hercegovinu, može podičiti brojnim blagodatima i kada govorimo o turizmu baziranomu na povijesno-kulturološkim vrijednostima, ali i kada govorimo o domaćoj gastronomiji, enologiji i svim drugim posebnostima i oblicima turističke ponude koje ovo podneblje može ponuditi.

Foto: PR / Vinska cesta Hercegovine predstavljena u Londonu

''Naš štand na WTM-u iznimno je dobro posjećen i, nakon nedavne uspješne prezentacije na sličnomu događaju u Izraelu, s radošću mogu kazati kako je naša ekipa, okupljena oko Turističkoga klastera Hercegovine, uradila sjajan posao i kako sam ponosan što ih je Vlada HNŽ-a i ove godine spremno podržala u njihovim nastojanjima. Uistinu mi je ukazana osobita čast osobno primiti sva ova priznanja i pohvale vezane za našu zemlju i biti u mogućnosti predstaviti ovim ljudima ono najbolje što Hercegovina, HNŽ i BiH nude'', kazao je Herceg.

Sama ''Pacific Asia Travel Association'' osnovana je 1951. godine, neprofitna je udruga koja se temelji na članstvu i djeluje kao katalizator odgovornoga razvitka putovanja i turizma u azijsko-pacifičkoj regiji. Komentirajući hercegovačka vina, mađarski stručnjak za razvoj biznisa specijaliziran za kinesko turističko tržište Viktor Vereb sinoć je izjavio:

''Poglavito se bavim dovođenjem kineskih turista u jugoistočnu Europu, uključujući i BiH. Nakon što sam posjetio štand Bosne i Hercegovine na WTM-u, posebno me je obradovalo što sam u sklopu ove večere također imao priliku probati izvanredna hercegovačka vina! Mislim da BiH ima veliki potencijal za dugoročni razvoj turizma, a ova večera je bila odlična prilika da se promovira među mnogobrojnim članovima asocijacije PATA iz cijeloga svijeta". 

Kopirati
Drag cursor here to close